onsdag 30 april 2014

Kött, rött och sött



Nu är det fin helg igen och vi ska väl passa på att äta gott, eller hur?!
Jag tycker om  mat. Den ska smaka gott och se vacker ut. Visst är det viktigt med helheten?

Jag tänkte tipsa om några godingar. Först var tanken att bara berätta om köttet och något gott till det. Men så vill jag gääärna att du ska få veta hur god en sötpotatis är. 
 
Så får det bli. Först köttet. Till detta väljer du såklart ett rött vin som får dig att le. 


Vila Santa Tinto Reserva 2009, Ramos Reserva 2011, Periquita Tinto 2009 kanske? 


Min svåger är från Portugal och jag gillar verkligen de viner han har bjudit oss på. Därför just dessa tips. Finns ju fler såklart.

Välj ett kött som du vet brukar bli sådär läckert mört när du trollat med det i ugnen. Närproducerat allra helst.

Läs i en bok hur du gör med köttet. När det är färdigt och har vilat sig svalt ska du skära det i tunna skivor.

Ta fram en form du gillar. Den ska vara rymlig. Vacker är ju bonus.

Nu ska du göra en underbar blandning som köttet ska bada i.


Den goda marinaden:

Lagrad balsamvinäger
Fin olivolja
Syltlök
Soltorkade tomater (skär i strimlor)
Vitlöksklyftor (skiva dem tunt)
Örtblandning som tex Örtkryddor provencal - mycket!

Hur mycket? Ta som du känner. Smaka av!
Häll del av blandningen i formen. Lägg i köttet. Häll resten av blandningen ovanpå. Nu får du nog röra runt lite med händerna för att alla köttskivor ska få sin del av den underbara dressingen.

Låt stå några timmar i kylen innan servering. Bäst om du lägger köttet i marinaden kvällen innan det ska ätas. Blir godare ju längre köttet har "badat" nämligen.

Till detta kan du servera hasselbackspotatis. När du gör dem tycker jag det är noga att du öser titt som tätt med den där härliga smör/olivolja blandningen som potatisen ligger och puttrar i. Och ströbröd är ju också med här. Ja, du vet nog bäst hur du vill ha dina potäter.


Du kanske redan har upptäckt den ljuvliga sötpotatisen? Då behöver du kanske inte detta tips. Men visst ääär den tjusig?!

Rötter och potäter i ugn

Den gör sig nästan bäst om den skivas och läggs på bakplåtspapper i ugnen utan olja på. Men jag brukar fuska och köra den lite som när man tillagar rotsaker med potatis i ugnen med rapsolja på.

Tänk på att de olika rotfrukterna och vanlig och sötpotatisen behöver olika tillagningstid. Kör du allt på samma plåt så låt vanlig potatis vara inne i ugnen ca 15 minuter före du slänger in till exempel morötter, palsternacka och sötpotatis. Sötpotatisen kan nästan komma i sist.

Bäst om du testar och ser vad du tycker blir bra. Det är själva grejen med matlagning tycker jag...att inte bli slav under receptet. 


Sötpotatis som förrätt
Nu säger vi såhär; Tänk bara sötpotatis. Tillaga dem som jag sa här ovanför, alltså utan olja, skivad, på plåt i ugnen. Låt den bli rätt färdig, men inte fööör hård.

Nu ska du göra en gudomlig tomatsås. Det är samma sak här. Känn och gör och framför allt smaka! (jag vet att det var mat-TINA som sa det först ;-)

Krossade tomater, chilisås, tomatpuré, vitlök, färska örter, lite honung. Låt allt dansa loss i en kastrull. Koka snällt. En lång stund. 

När sötpotatisen är klar ska du ha dem som chips till såsen. Dippa och njut!


Så kul det är med mat. Så gott det kan bli.

Att njuta. Det är vi värda.

7 kommentarer:

  1. Jaa nu är det Valborg...kanske snart slut när jag skriver...jaa visst ska vi njuta av maten nu i valborg och alltid förstås....vi har ätit gratinerad Hummer med lite bubbel som förrätt..och Pulled Pork som huvudrätt och lite glass som efterrätt...mums!!!....hoppas du njuter av våren nu...även om det är lite kyligt ute ;))...värmen kommer snart..tro mej ;)...kram bia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som ni hade det lovely Bia! Pulled Pork är makalöst gott! Tänkte vi också äta ngn gång i helgen...med hemgjort pitabröd och coleslow. Mums!

      Radera
  2. Låter som ni hade det lovely Bia! Pulled Pork är makalöst gott! Tänkte vi också äta ngn gång i helgen...med hemgjort pitabröd och coleslow. Mums!

    Finfin dag till dig.
    Mvh, Lotta

    SvaraRadera
  3. Som vanligt..! Det där lät gött!!! Själv tillbringade jag nåra dar på yacht club runt valborg. Lagade INGEN mat:) åt buffé. Ostronen mest hehe... Fortsatt trevlig mathelg till dej!!!//hewoman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt har sin tjusning:) det är väl variationen som är lite trevlig...//hewoman

      Radera
    2. livet är som en regnbåge.... :-)

      Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.