söndag 6 april 2014

Currylax a la India


Det finns en rykande färsk kokbok hemma hos oss; David Batras inte så tråkiga indiska mat. Mycket läckert i den. Blev så laddad att jag grävde fram en bit av sambons vacuumpackade sommarlax ur frysen.

Bara så ni vet det så vägde laxen 11,2 kilo och fångades av min sambo i Ångermanälven en natt i mitten av juli 2013. Ekologisk med andra ord!

(Bilderna har jag fotat själv)


Se ett sådant härligt konstverk! Kryddor är vackert. Kryddor är gott. I denna rätt behövdes koriander, curry och chilipulver. 
Currystekt lax fick det bli. Laxen ska gnidas in i kryddorna. 


Som tillbehör skulle det vara ärt- och myntaröra. Aldrig provat, men mums, tänkte jag och slet upp frysen! Men gud så lite ärtor jag hade hemma. Tänker som tur är tankar "utanför boxen", så det var inga problem. Hittade lite ärtor och lite soyabönor. Mix mix så blev de en härlig röra.


Röda linser ingick inte i Batrans recept. Jag kände bara att det skulle göra sig suveränt till laxen och ärtröran. Om jag hade rätt? Ja! Den passade perfekt. Det blir som det alltid blir när jag ska göra något efter ett recept... jag kan banne mig INTE följa det till hundra procent. Ser det tydligen som en härlig utmaning att testa saker på egen hand. 


Livet är ju fullt av möjligheter tänker jag. Eller hur?!

Röda linser blir ju rörig av sig själv när man kokar dem. Jag kokade 2,5 dl med 5 dl vatten. När den var klar piffade jag till den med pressad vitlök (2 st) spiskummin (ta mer än du tänkte) och flingsalt. När jag lagt röran i en skål ringlade jag massor av fin olivolja runtomkring och toppade med myntablad.


Ett vitt avlångt uppläggningsfat passade bra. Citroner är både ögonfröjd och en smakhöjare.Mmmmm,var god stör ej. Njuter! Mat är så gott. Längtar redan till nästa indiska afton.


Egentligen är det ett under att jag fullföljde mina planer att laga denna middag. En av mina ungdomar frågade via sms vad vi skulle äta idag och jag svarade "indisk fisk". Fick en gråtande sol tillbaka... Den andra ungdomen tog ett varv i köket när jag kockade som mest och hon sa "jaha", rynkade på näsan och vandrade tillbaka till sitt rum.

Hur som helst så hoppas jag att du som tog dig tid att läsa detta har blivit inspirerad.

PS Öl passade perfekt till DSHär kommer Batrans recept
(att jag busade lite på egen hand får ni ta med en nypa salt eller två ;-)

4 portioner
600 g lax i portionsbitar
1 liter vatten
1 dl salt
1 1/2 tsk malen koriander
1 1/2 tsk curry
1 tsk chilipulver
2 krm stött svartpeppar
Neutral rapsolja

Rör ut vatten och salt till en saltlag. Lägg i laxen. Låt rimma i ca 30 min.

Torka av laxen och gnid in med kryddorna.
Stek fisken, låt den ha en rosa kärna.

 Ärt- och myntaröra
500 g frysta gröna ärtor
1/2 kruka färsk mynta
Saft av 1/2 citron
Smör eller ghee
Salt o nymalen svartpeppar

Koka ärtorna. Mixa dem med mynta och 3 msk smör eller ghee till en röra.

Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera till currystekta laxen.


8 kommentarer:

 1. Tonåringar kan ju va lite lätt kritiska till sina föräldrars förehavanden överlag och utgör därmed ingen precis måttstock på sakens egentliga tillstånd... OM man säger så! Jag å min sida är fortsatt storligen imponerad av din mångfacetterade kokekonst!! ����//hewoman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissa vad. Jag fick dem att äta maten. Hurra för mig! Sonen var inte glad men dottern åt allt. Det ska ju vara så himla mycket motstånd...... det hör till tonårliga tillståndet ;-)

   Ses igen :-)

   Radera
 2. Har du nån gång tänkt på att man sliter på vissa ord hela tiden istället för att använda dom som sällan brukas?? �� Ehuru. Vackert ord sällan använt. Näppeligen. Också ett trevligt ord. Och min favvo: hugsvalare. �� Nä, bort med snuttefieringen av språket! Hehe // Hewoman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du frågar en person som jobbar med spåket hela dagarna i sitt arbetet och utgångspunkten är vårdat enkelt och begripligt. Själv är jag lätt allergisk mot de mer högtravande orden.... makten åt dem som förstår typ. Jag är informatör om dagarna och mitt mål är att få medborgarna att förstå informationen. Hihi. Näppeligen är rätt gulligt trots allt. Hugsvalare är det en svala som hungrar i svalt tillstånd?

   Må och ha de!
   Lotta

   Radera
  2. Fast... Makt är ju inte ett ensidigt negativt fenomen... Värderingen ligger i bruk vs missbruk. Den som bemästrar maktbruk (inte missbruk) på optimalt sätt klarar av många språk, kan snabbt avläsa vilket språk som är rätt och växla. Så ser jag det��//hewoman

   Radera
  3. Och just det��en hugsvalare är en som ger tröst och stöd��

   Radera
  4. Du äger stor klokhet du. Jag förstår din tolkning av maktbruk. Stort ansvar vilar däri också. Språket är för övrigt ett väldigt spännande fenomen i sig.....och kommunikation är en svår konst.

   Aha hug = kram? hugsvalare = fin betydelse :-

   Tack snälla för dina fina inlägg här hos mig. Ses!

   Har du handlat Currystyle än? Lycka till om du tar sats. Det var göööör gott!

   Radera
 3. Äh. Finner bara en viss tillfredställelse att vända förgivettaganden ett varv till �� hehe. Ha en ljuvlig dag! //hewoman

  SvaraRadera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.