söndag 4 maj 2014

Snabb och smidig vegetarisk paj


Alla goda ting är tre... säger inte jag, men det sägs så ibland i alla fall. Som till exempel kan jag alltså nämna mina fina skålar. Tre olika storlekare står här och tronar på en hylla. Skålar får jag sällan för många av. Och får jag det så är det bara att styra stegen mot en loppis med dem man inte vill se mer. De kan istället göra någon annan person väldigt glad.

Jag har bakat en lökpaj med oliver och potatis för första gången. Den var jättegod så det blir förmodligen av fler gånger.

Receptet kommer ur "Jättgott Tina, en  "gammal" klassiker. Den är vältummad kan man säga. Var ju tvungen att kika när den kom ut. Det var 2002. Jag fick den i julklapp samma år av vännen Hanna, ja det står i boken på försättsbladet. Jag tycker det är trevligt att skriva i böcker vem man fått den av och när. Det väcker oftast trevliga minnen till liv. Eller också minns man inte alls hur det var den gången utan ler bara över hur fina vänner man har.

Receptet alltså...

Pajdegen
50 g rumstempererat smör
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Gör såhärSätt ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna till degen. Kavla ut den och klä den i en form med löstagbar kant.

Fyllningen3 stora gula lökar
1/2 kg kokt potatis
2 dl svarta oliver utan kärnor
4 ägg
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
salt och peppar

Älskar min mortel som syns där på bilden! Du vinner på att jobba med nymalen peppar.

Gör såhärSkala, skiva och stek löken gyllenbrun. Skiva den kokta potatisen och hacka oliverna. Fördela hälften av löken i botten av pajformen. Lägg sedan i potatisen. Salta och peppra. Toppa med resten av löken och de svarta oliverna.

Vispa äggen, creme fraiche och mjölk med lite salt och peppar. Häll det över blandningen. Stick lite i fyllningen med en kniv så att inte äggstanningen bara lägger sig på ytan.

Baka i ugnen cirka 45 minuter.

Voila!

En sallad är alltid gott att komplettera med. Ta något du gillar.

Jag valde färsk spenat, rädisor, valnötter, fetaost och färsk mango.

2 kommentarer:

  1. Jag gillar paj...tack för receptet som verkar gott...det skulle man testa kankse ?
    Här skiner solen , men det är kyligt...det blir en tur i till stan idag ;)
    Ha det gott!
    Kram bia

    SvaraRadera
    Svar
    1. har du testat än? Kallt här med. Jorden i ampeln med penseer som jag har vid ytterdörren hade frusit när jag kände efter i morse. Nu får det vara nog nog nog på det kalla!

      In med sommar! Det röstar vi på.

      Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.