lördag 3 maj 2014

Rapport från en amatörodlare


Det går bra nu. Det gror och spirar för fullt här inne. Får knappt plats själv. Fönsterbrädor och bänkar är fulla av liv.
Solrosor ska det bland annat bli. Tänkte mig att det ska ploppa upp många många, som ska planteras utanför växthuset. 


Såhär ser majsen ut just nu. Den har vi provat i många år och lyckats varje gång. Faktum är att de klarar av att stå utomhus. Vi har dem i en hörna i söderläge. Först tror man inte att det ska bli några, sedan ger man upp hoppet och när jag totalt förkastat tanken på att de ska komma i år igen så vips börjar de visa sig. Det känns lika roligt varje gång. Stora blir de dessutom. Vi brukar ha med dem på barbeque i augusti. Med flingsalt och smör på blir de himmelska.


Ekogurka den bästa gurkan är! Gud så gott. Hoppas att ni orkar vidare. Kan bara heja på och ge mycket odlarkärlek.


Vi ska pumpa upp oss ordentligt här i år. Har inte odlat dem på flera år. Men de ska gå att få megastora. Om jag minns rätt så lurar de ofta bakom stora bladverk. Naturen kan minsann. Vi får se vilka som hinner först. Mina eller sambons, som han har petat rakt ner i komposten. Där trivs de nämligen prima. Mina prima donnor. Extra frodiga växthustomater made by Runåberg. Deras start blev inte den bästa. De fick spagettilängd första tiden på grund av att våran kamin bjöd på +28 grader. Tio grader mindre hade varit att föredra. Men då satte jag dem i avklippta mjölk- och juicekartonger och fyllde på med jord långt upp på stjälken. De gick hur fint som helst. Nu är de så där härligt fjuniga på stjälkarna och växer stadigt. Min syster som flyger hem till Stockholm i morgon tänkte köra balkongodling i sommar. Hon får med sig några tomatplantor härifrån. Vi har paketerat dem i kartong. Hoppas tullen gillar det...

Hoppas dina plantor också satt fart.

Visst är det härligt med växtkraft?!

7 kommentarer:

 1. Visst är det hääääääärligt!!!!:) man får liksom inte nog av växtkraften! Odla på! //hewoman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja här gäller det att inte trampa i spenaten ;-) Vi får byta taktiksnack sedan.

   Ha de gott i trädgården och på cykeln :-)))

   Radera
 2. Visst är det härligt med växtkraft! Jag har tomater och paprikor fulla sovrumsfönstret, med en extra hylla dessutom. Ska bli gott att äta på dem sen, förra året hade vi så himla mycket tomater men paprikor har jag aldrig haft förr.

  /Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min pappa är en hejare på paprika och chilipeppar. Det brukar funka fint i hans växthus. Physalis har han också testar med framgång. Jag har några fina plantor att hämta hos honom. Tror mitt lilla växthus kommer bli överfullt av grönt i år...... och så hoppas jag såklart de kommer bära grönsaker framöver.

   Nu tycker jag att kylan får dra åt pipsvängen så vi kan flytta ut grejerna i växthuset!

   Radera
 3. Just spenat satte jag igår...:) kan man inte få för mycke av! Nu blir det köra sten en stund. Mindre kul.. Ser fram emot att få se dina odlingar!!! // hewoman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, spenat ska jag också ha såklart. Förodling eller direktsådd för dig? Vart bär stenarna dig........eller tvärtom? Nyfiken ska du veta ;-)

   Radera
  2. Hallåååååå har du ramlat i spenaten?!

   Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.