lördag 15 mars 2014

Söta stunder med goda vänner


Ett päron är ett päron är ett underverk i sig. Jag har uppfunnit något nytt. Skär skivorna tunt och låta dem dra i lite konjak. Det är min hemlighet...och nu vet du den. Enjoy!

Att baka en kaka är väldigt trevligt. Äta den är ju ännu trevligare i och för sig. Men allra roligast har jag ändå när jag dekorerar mina bakverk. Blommor är alltid rätt. Ibland är det vackrast med bara blad. Låt din dagsform bestämma. Och sedan är det såklart roligt att få höra hurraropen när kakan ställs fram på bordet. Och ja, ta ett foto är också nödvändigt.

Min filosofi är att skapa kontraster samt överraskningar för både smaklökar och ögon. Dessutom blir det så mycket trevligare om bitarna är generöst uppskurna. Står det 35 bitar i receptet så lyckas jag alltid få max 15. Vem vill tappa bort kakan på fatet? 

Vill ni överraska någon trevlig gäst som är på ingång så skulle jag föreslår de här två som görs i långpannor och skärs i rutor.

Vispar du en stor skål med grädde så går den till båda underverken. Smidigt och gott, allt i ett! Sen kan ni sitta där och mumsa och prata. Och äta ännu mer.

Recept päronrutor:

PS om gästerna promenerar så kan du lika gärna hälla i lite konjak i grädden också, som ska vara till päronkakan DS

150 g smör
3 dl mjölk
3 ägg
2 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl ljus sirap
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 päron (Storlek efter hur mycket du vill att kakan ska innehålla. Den vinner på att ha många päron!)
1 1/2 dl grovt hackade hasselnötter

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör, häll i mjölk.

2. Skala och skiva päronen tunt. Och nu det hemliga... häll lite (eller mer) fin konjak över skivorna. Låt det dra medans du gör det andra.

3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fint. Rör ner sirap och smör/mjölk.

4. Blanda mjöl och bakpulver. Häll det i smeten. Nu vänder du runt i smeten lugnt och fint. 

5. Häll blandningen i långpanna ca 20 x 30 cm. TIPS! Lägg bakplåtspapper i bottnen.

6. Lägg i den skivade päronen som doftar av konjakssymfoni :-) och nötterna. 

7. Grädda kakan i ca 25 minuter. Låt den svalna och kom ihåg att skära generösa bitar!Choklad....och därmed är väl allt sagt. Läckert turkost fat råkar jag ha hemma som gör sig perfekt mot det bruna.


Love it or hate it. Eller som jag...vara allergisk mot cacao och bara kunna äta lite lite. Japp, jag vet det är nästan läge att gråta en skvätt. Men istället för att sörja allt för mycket har jag kommit på att den här browniesen blir väldigt läcker med ripplar vit resp mörk choklad på den färdiga kakan. Och då menar jag att du ska ta ut konstnärssvängarna rejält. Låtsas att du skvätter färg på en tavla. Härlig känsla! Och se så läcker den blir!

Recept chokladrutor:

Alltså när jag tänker efter så ta bara ett brownierecept du gillar och häll smeten i långpanna med passande storlek. De ska ju inte bli platta som en pannkaka. Kom ihåg att lägga bakplåtspapper i bottnen. När kakan har svalnat och du har skurit den i g-e-n-e-r-ö-s-a bitar så gör du det viktiga... leker konstnär och skvätter på massor av härlig smält vit respektive mörk choklad. Se till att den stelnar snabbt så ni får fika någon gång!

Jag dricker helst kaffe till sötsaker. Det ska vara mustigt och starkt och helst nymalt. Skorpor på ett fat är alltid rätt! 

Ha en god stund!

2 kommentarer:

 1. Hej du glada!
  Jag säger bara MUMS!! Päronkakan ska testas! Nån gång....:) man borde fika mer... // hewoman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kommer älska den! Läsa recept och sedan gå utanför ramen är min melodi. Det var då jag upptäckte att gudis va gott när jag badade päronen i konjak. Och sedan att vräka ner päron och nötter....mums! Det ska nästan vara lika mycket innehåll som kaka i denna tycker jag. Och glöm för guds skull inte konjaken i grädden ;-) om gästerna promenerar vill säga.......eller har ni gästrum så låt dem ta bilden för tusan! Kramen och välkommen tillbaka hit till min blogg.

   Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.