torsdag 27 mars 2014

Shushi, soppa och massor av ris


Det är snart helg igen. Jag vill tipsa om några godingar som är värd att laga flera gånger om! Såhär många brukar vi göra!

Att göra shushi är lättare än du kanske tror. Eller så är det jag som är så korkad att jag kastar mig över hantverket utan att fatta att det egentligen krävs år av träning. Dit det bär dit bär det...och hemma hos oss har det blivit gott alla gånger hittills.

Första gången vi gjorde shushi här hemma var det min syster som var arbetsledare. Andra gången var det min dotter. Jag då? Ja, jag har gjort jag med. Den gången det var dags för mig hade jag två herrar klängande över axeln och goda råd haglade. Tror inte de kom på alla frågor själv... måste ha varit ölen som hjälpte till. Det var en bedrift i sig att få till rullarna den gången ska jag säga. 


Ungefär såhär ser det ut när du ska tillverka dem. Du behöver en shushimatta, sjögräsark, massor av ris, lax (gravad eller kallrökt brukar vi ta), gurka, salladslök, avocado, räkor, rädisor. 

Sen är det bara att börja skapa. Lax i några rullar. Räkor i några. Övriga ingredienser lägger du i hela tiden. Rulla snällt men bestämt på samma gång. Skär i skivor.

Wasabi och soja är viktiga tillbehör. Samt pinnar och god öl såklart!

Här kan du läsa mer om hur du gör shushi (hittade en bra sida med proffstips)


Den här snyggingen heter koriander och är ett måste i en soppa som är så god så du aldrig önskar du kunde bli mätt.

Tom ka gai. Känns det bekant? Det är en thailändsk kycklingsoppa. Den klarar du att göra! Mina barn har till och med fått prova den på hemkunskapen. Det känns väl tryggt. 


Färgglatt, eller hur?! Du hackar massor av läckerheter till Tom ka gai.

Och snälla du, välj en kyckling som har haft det bra. Jag vet att det är hur svårt som helst att hitta ekokyckling. Vi har faktiskt lyckats. Det blev en skåning, som fanns på Coop. Hade såklart varit bäst med en närproducerad. Men vi har gjort så gott vi kunnat i alla fall.

Såhär gör du Tom ka gai 
(recept.nu)

Så där. Nu kan ni ladda inför helgen.
Smaklig stund! 


6 kommentarer:

 1. Ann Rullander28 mars 2014 01:15

  Lotta:) Nu har jag suttit en stund och tittat i din Fina blogg, så många härliga recept, bilder och tankar! Duktig du är:) Nu provar jag att skriva en kommentar så får vi se om den hamnar rätt;) Ha den Bästa helgen Kram Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ann. Du hittade hit! Roligt att du gillade läsningen. Välkommen tillbaka. Ha en fin helg du med. Var snäll mot dig :-)

   Radera
 2. Jag har aldrig provat shushi. Lisbeth säger att det är gott! Alltid skoj att få recept som andra provat och gillar! Mat är gott :) Ha en underbar helg! Kram Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jenny! Det är jättegott med shushi. Prova får du se. Lite pillrigt första gången...men sen är det som med att lära sig cykla ;-) Ha en fin helg.

   Radera
 3. Asså!! Shit!! Måste lära mej!! Va du KAN!! //Hewoman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan äta ;-) å njuta :-) Har du lärt dig än? När du väl provat kommer det gå som en cykeltur ;-)

   Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.