tisdag 18 mars 2014

Att beskära äppelträd


Transparant Blance (glasäpple) tidig sort 
som vi alla gillar att äta som de är
Goda även till bakverk mos och kräm. 


Nu eller JAS? Jag eller trädgårdsmästare?

Blev rätt så ivrig i söndags när det var vårväder. Tänkte klippa äppelträden. Men insåg att jag måste skaffa bättre verktyg först. När jag inventerade mitt lilla lager så märkte jag att det är dags att köpa en hel del för att klara trädgårdsarbetet. Familjeträdet är verkligen trevligt. Fyra

sorter, tidig, medel och sen, som har 
ympats in och voila samsas Transparant 
Blanche, Rödluvan Aroma och en till som 
jag inte kommer ihåg just nu.


Jag har tre äppelträd. Det var bland de första sakerna jag planterade när vi flyttad in i huset för cirka 8 år sedan. När vi tog över huset fanns två saker, en häck och en pilbuske på framsidan. I övrigt såg det ut som en green. Och om det tycker jag inte.

Jag planterade en drös med ätbart så att barnen skulle ha något att knapra på. Egen skörd är ju liksom oslagbart! Smultronring, jordgubbsland, röda och svarta vinbär, körsbär, äpplen och så olika grönsaker. Det är vad som finns här och barnen har varit nöjda med det genom åren. 

Men äpplen alltså...Ett äppelträd kan verkligen få en att må bra (om man inte misslyckas med beskärningen) Blommar så vackert! Sedan väntan på småttingarna som ska se till att det blir några äpplen till hösten....surr surr bland träden och man vet att nu är det förhoppningsvis något bra på gång. 

År tre var ett underbart äppelår. Även år 4 och 5 skötte sig träden fint. Året efter var jag modig....på tok för modig. Studerade i både böcker och på nätet hur det skulle göras. Beskärde dem själv och tyckte det gick över förväntan. Året därpå hittade jag inte en blomma. Med det i minnet står jag nu här och funderar på om det är så smart att klippa dem själv ändå. Ringer kanske till en trädgårdsmästare nästa vecka. Eller så åker jag till handelsträdgården och köper en bättre sekatör. Det verkar som om jag inte har bestämt mig riktigt ännu.Djupröd skönhet. Rödluvan. Sen sort som pryder 
grenarna långt in på sensommaren. Brukar göra 
pajer och äppelmos och äppeldricka på dem.  
Om äpplena räcker till vill säga.


Hur tänker du kring det här med att beskära träden själv? Hur brukar det gå i så fall?


11 kommentarer:

 1. Jag har gjort många fel de första åren med våra gamla äppelträd, vilket jag önskar jag kunde göra ogjort... De senaste åren har det blivit (förhoppningsvis) mer rätt. Jag har under flera år lyckats fått en riktig risboll att börja se rätt hyfsad ut. Jag planterade även ett nytt äppelträd i fjol, ett Rödluvan. Nu gav jag mig på att börja en första uppbyggnadsbeskärning på den, något jag aldrig gjort tidigare så jag hoppas jag gjort rätt! Lite pirrigt var det!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att höra om dina äppelträd. Nu håller vi tummarna för ditt Rödluvan :-) Jag ska ringa och hör hur mkt det kostar att beskära ett träd..........sen går jag nog och köper en fin sekatör ;-)

   Mvh, Lotta

   Radera
 2. Har ett nytt äppelträd. DET ska jag låta nån som kan fixa i år. Så har man en grund. Sen är jag ju hopplös på att gå med sekatören i ficken mest hela året... Försöker låta bli att nafsa på fruktträden dock:) // hewoman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt att låta någon fixa frillan första gången. Eller ska vi säga feg ;-) Nä då, gör så tycker jag. Hur många redskap har du för beskäring? Kramen!

   Radera
  2. Stor sekatör, liten sekatör, grensåg och en sån där avknippsare på långt skaft som man drar i ett snöre när man klipper (inte vet jag vad den heter..) det är väl allt! :) brukar gå lös på den närliggande skogen oxå ��. När man ändå är i farta... Hehe //hewoman

   Radera
  3. Haha dig ska vi inte skicka till Amazonas! Fast handkraft är ju bra mycket bättre än eldrivet. Och du..........jag råkar alltid bredda mitt klipprevir jag med ;-)

   Radera
 3. Vilka underbara bilder... längtan efter vår och sommar blir ju inte mindre :)
  Vi har 4 äppelträd, hallonhäck, vinbärsbuskar, plommonträd, körsbärsträd... mm mm :)
  Det är min man som klipper alla träd så jag vet inte så noga faktiskt. (han är trädgårdsmästare) Men han klipper dom sent på hösten faktiskt, när årets frukt har skördats... Man ska klippa när alla löv sitter kvar säger han... Ja inte vet jag :)
  Kramar
  Jessica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å en sån mästare skulle man ju ha i huset! Det där tipset om att löven ska sitta kvar visste jag inte. Tack för tipset. Jag för nöja mig med en surdegsbakande och matlagande sambo. Dessa foton är tagna med en NIKON D60. Jättekul att du tittade in här. Välkommen tillbaka :-)

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Jag såg på Bosse Rappne något år och då sa han JAS månaderna. Maken har provat att klippa vintertid men det ger bara vattenskott (eller vad det kallas) Inte att rekommendera! Sist klippte vi i september och då blev det bra. Man är ju så himla rädd om sina träd! Guldgruvor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen. Ja det är mkt värdefulla. Ska fundera på om det blir jag eller trädgårdsmästaren som får närma sig dem i år... Tack för titten. Välkommen in igen :-)

   Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.