söndag 31 augusti 2014

Tid för äpplenSkördetid! Äppelträden är så vackra. Vissa grenar hänger tunga. Jag h
ämtar en korg. Tittar in bland grenarna. Väljer med omsorg. Sätter mig sedan i söderläge med en tidning. Tar en stor tugga. Sött. Saftigt. Mersmak. 

 Jag brukar börja med att göra några pajer. Vi äter upp dem en efter en. Sedan hänger det ändå många äpplen kvar.

Ett bra tips är att skala och skära dem i bitar och lägga dem i frysen. När helst du behöver äppelmos är det bara att ta fram en påse och koka.

Äppeldricka med kanel är mumma! Gör den nu och frys in saften. Till jul plockar du fram den, tappar upp på fin flaska och ställer fram på julbordet.   


Luffarslöjd gillar jag. Den här köpte jag i Gränna får många år sedan.Den fina regnsamlaren passar bra i kudd- och stenhörnan. Nu har den blivit med äppelkonst. Kreativa stunder är det härligaste jag vet.  Särskilt glad blir jag när det leder till något oväntat.

" Ett ögonblick
och så nästa


en timmes flykt
en dagslända mitt i

möter mörkret
som blir till dagar


så har året gått

från knopp i tvekan
till frukt utan tvivel"
  

10 kommentarer:

 1. Så fina äpplen du har och bra tips. Här blir det mest pajer, mos och torkade, men allra bäst är att bara äta dem som de är. Som vanligt en ljuvlig dikt med essans, som jag tackar för.
  Varma kramen
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej fina Anette. Ler av lycka över att du tycks gilla min poesi. Det betyder otroligt mycket för mig. Nu fick jag minsann en idé av dig med på tema äpplen....torkade hur gör du då?

   Kramen till dig

   Radera
 2. Mina äpplen här i stan är dåliga av vad vet jag inte, men dom är ruttna och har bruna fläckar...vet inte vad som har hänt med dom...dom på landet är mycket bättre...men jag tar dom inte tillvara så det spelar ingen roll egentligen...äter bara dom som dom är...men nu finns det förstås inte många att äta, hehe...men några kan jag nog hitta ändå ;))
  Kramis bia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det ha något med luften att göra tro.....livet på landet är ju av den ljuvligare sorten....fast jag bor ju själv i stan (en liten dock) och mina äpplen är fina. Aha du njuter och tuggar dem rakt av. Det är klokt det med :-)

   Må finfint!

   Radera
 3. Jag gillar också luffarslöjd, ja, faktiskt så till den milda grad att jag försökt snörpt ihop några egna alster. Dessa är tyvärr inte lämpliga att visas för allmänheten. Du skriver att Du balanserar Dig - det vore absolut något för mig som är så labil och har synnerligen svaga nerver...vilket visar sig lite då och då...faktiskt.../Lilla gummann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha du var mig en rolig tjej du :-) Nog tror jag dina luffaralster tål att visas upp. Jag balanserar mig med bodybalance och yoga. Men det är en resa utan slut.....liksom att andas....nödvändigt och kravlöst.

   Kul att du hittade mig här i bloggvärlden.

   Hörs igen.

   Radera
 4. Har du möjligtvis något trevligt recept på äppeldrickan att dela med dig av? :) Jag har massor av äpplen att ta rätt på! :)

  Mvh Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej på dig Malin. Kul att du hittade till mig.

   Jag brukar köra på Tinas recept; ca 2 liter färdig saft. Ta 1 l vatten, 1 l socker (jag brukar alltid ta mindre socker än vad som anges), 1,5 kg, 1 vaniljstång, 2 kanelstänger, skal och saft av 2 citroner, 3 msk citronsyra. Gör såhär: Skölj äpplena och dela dem i bitar (låt skal och kärnhus vara kvar, blir bra smak av det). Tvätta av citronerna. Skala dem med potatisskalare (var noga med att inte få med det vita som är beskt i smaken).

   Koka upp vatten m socker, skårad vaniljstång, kanel och citron (skal o saft) i stor gryta. Tillsätt äpplena o citronsyra och låt sjuda i 15 minuter. Ta bort kastrullen fr plattan och låt koket dra under lock i kylen minst 1 dygn.

   Sila saften och häll upp i väl rengjorda flaskor eller frys in saften och ta fram vid trevligt tillfälle :-)

   Lycka till!
   Mvh, Lotta

   Radera
 5. En frukt utan tvivel. Det låter trevligt. Eftersträvansvärt. Lätt ouppnåeligt... I himlen kanske? När jag tänker efter kanske jag föredrar att behålla tvivlet tills dess. För tillväxtens skull...// hewoman

  SvaraRadera
  Svar
  1. hihi du tokroliga, i poesins värld kan allt hända vettu ;-) Hur går det med tillväxten?
   Kramen till dig

   Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.