onsdag 25 juni 2014

Katterna styr, matte oroar sig


Sköna bönan Bodil är av den kramiga sorten. Och gillar när matten bökar i trädgården.


Det finns två fina håriga systrar här hemma. Förklädda tigrar, om man så vill. Bodil, efter madam Malmsten och Hedwig, efter ugglan i Harry Potter.  Hårda bud att vara katt ibland. Vid ett års ålder kastrerades de.

Minns så väl vad en kvinna på veterinärstationen sa; "redan inom 48 timmar kan de börja gå upp vikt". Oj oj då, här gäller det att se upp, tänkte jag.

Men jag väntar fortfarande på hängmagen och det andra.....att de ska ligga och njuta hemma på gården för jämnan av ren och skär lathet.

Det är såklart bra så länge de håller sig slanka. Sämre tycker jag om att de är så äventyrliga. Ska inte kastrerade katter bli slöa, slappa och likgiltiga i klass med katten "Gustaf"?

Hedwig är en dam som går sin egen väg...ibland väldigt långt bort. Och så gillar hon att titta på blommorna, som matte.


Bodil strosar iväg och kommer hem med jämna mellanrum. Men jag vet inte hur många gånger jag har dödförklarat Hedwig. Det låter brutalt men, nästan varje gång hon går ut tror jag att det var den sista.

Härom dagen var värsta gången hittills.  Vi var bortresta i helgen. Mamma ringde och sa att Hedwig inte hade visat sig på ett dygn. Snälla mamma sov nämligen över i vårat hus och tog kattvaktandet på största allvar.

Så kom vi kom hem från midsommarfirandet i Stockholm. På dotterns säng hittade vi i alla fall Bodil. Fortfarande ingen Hedwig.


Räven? Brrr... Bil? Brrr... Jobbigt att inte veta. Min fantasi skenade såklart iväg. Jag cyklade omkring och ropade och rasslade med en påse fylld med kattgodis. In i skogen, ner i diket, ut på cykelvägen.


Ingen katt.  Jädra oro!

Så sitter vi och äter middag i måndags kväll. Plötsligt kommer madam Hedwig spatserande in genom altandörren. Hög svansföring som om hon sa; "har ni fest här, eller"? Hon åt massor. Äter inte katter fåglar och möss på sommaren?


Sedan kråmade hon sig mer än någonsin för matte (mig). Hon sov non stop från kl 21 -05. Sedan det stora äventyret har hon inte varit borta från gården många timmar i sträck.


Undrar just vad som hände under de där dygnen? Kanske jag skulle sätta en sändare med kamera på damerna. Är så nyfiken på vad de pysslar med på sina vandringar. Du kanske liksom jag såg det brittiska programmet där de hade satt en sändare på ett antal katter och studerande deras beteende. Jätteintressant! 


"Katter styr och hundar lyder".

Visst är det så. 

Och en och annan matte oroar sig...

12 kommentarer:

  1. Ja visst är det så!
    Katten är sin egen herre och kommer och går som den vill :-) Att den fullständigt oroar livet ur sitt husfolk är en annan sak :-)
    Hoppas att hon nu kan hålla sig hemma lite så matte får lite lugnt ett tag ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är hon som förbytt ska jag säga.... går några turer men är inte borta hela dygn. Phu! Håller tummarna att det förblir så. Vill ju inte stänga in dem på natten. Det skulle förresten dessa madamer inte godkänna ;-)

      Ha det fint Mia Maskros!

      Radera
  2. Bodil och Hedwig, vilka tjejer! Jag tror Hedwig surar och inte ser nån anledning att vara hemma när inte du är där. Här tjurar katterna minst ett dygn och låtsas som om vi inte finns när vi varit borta ett par dar. Den ene kelar med kattvakten, den andre försvinner för att komma hem sent om sider.
    Skulle vara verkligt spännande med en liten kamera på katten. Har tänkt på det tidigare. Nu tror jag ju inte att mina skulle finna sig i detta. Den ena vägrar till och med halsband annars hade jag nog provat.
    Kram Anette, Basil och Ture

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har ju rätt.....hon tjurade såklart och stack en sväng för att fundera på situationen ;-) Efter denna incident är hon lugnare tycker jag. Kanske beror det på kattknarket hon tuggar på titt som tätt (kantnepeta).

      Var noga med halsband när de var små, men nu får de gå utan. De har stämpel i örat ialla fall.

      Härliga namn Basil och Ture.
      Kram, Lotta

      Radera
  3. Vi har också två katter och de är så olika. Den ena lämnar aldrig tomten, åker vi bort sitter hon på vägen och väntar. Den andra "surar" när vi åker bort och visar sig inte på ett par dagar, tror som du varje gång att hon är död. Katterna kan ligga och sova hela dagarna men på natten vill de vara i farten, de är nog nattaktiva djur.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog är de nattdjur alltid. Våra vandra om natten. Det är då man blir lite orolig... räven tex. Men de klarar ju mycket de små krabaterna. Surar var nog vad Hedwig gjorde de där dygnen då hon var borta. Sen dess blir det korta turer. Matte är hennes favvo ;-)

      Kram, Lotta

      Radera
  4. Vilket drama! Du skriver så bra, och jag förstår din oro. Min hund fick upp ett spår på morgonrundan, inte var hon borta länge, men oron kommer snabbt.
    Söta katter du har!
    Fin kväll till dig
    Kram Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de sätter fart på adrenalinet minsann. Hundar kan ju busa till det de med, men är ju inne på natten i alla fall.

      Tack och kram,
      Lotta

      Radera
  5. Känner igen mig! Vi har ju uppfostrat vår katt att va inne på nätterna och det funkar bra, kommer oftast in självmant..ibland får man gå och ropa in henne och mitt i sommaren är det alltid några nätter hon bara totalvägrar och man blir jätteorolig. Hon har däremot inte varit borta nåt sen innan kastreringen....en vecka borta i januari i 20 minusgrader..snacka om orolig...det visade sig att hon bodde under ett hus 3 gårdar bort med en kattkille som såg nästan likadan ut som henne själv..blev dock inga kattungar...och en gång blev hon instängd på samma gård 2 dygn i ett förråd...vilket jag anade och gick och ringde på hos ägarna och när vi öppnade dörren så kom hon ut och sprang före oss hem! :) lycka! :) Annars sitter hon och väntar när man kommer hem på lunchen och vill in en stund och även när man kommer hem från jobbet. Nu har hon hittat en garderob utanför min verkstad där det ligger en filt inne på hyllan där man kan sova och ha koll! :) Katter är verkligen personliga och mysiga! :) kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja huuuga den historien minns jag ju nu när du säger det. Tur att hon kunde hålla värmen den där veckan nära polarn ;-)

      Kramen, Lotta

      Radera
  6. Men gud va läskigt...det är som att se på min Pussenosen....han är svart vit och liknar din ;)))...just nu går han bara på tre ben...han har ont i tassen....men vad gör man (åker till veterinären, med en katt som är 15 år och verkar må bra för övrigt)...tycker så synd om honom...vi får se hur det utvecklar sej...jag har en gul huskatt också och två Siames katter....lite för mycket tycker jag nu...vi som reser så mycket...men men nu är det så här ;)
    Kram bia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj då, stackars Pussenosen. Kanske de ska kika på tassen ändå...han kanske vill hänga med ett tag till vet du :-) Många katter hos dig. Vem passar när ni reser?

      Tror Hedwig var sur över att vi var bortresta. Då skulle hon minsann rymma några dagar tänkte hon. Men det straffade sig....hon var superhungrig. Sen blev hon kärlekskrank. Kramades med mig i en evighet ;-)

      Må fint.
      Lotta

      Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.