lördag 7 juni 2014

Mina gröna rum del 1

Magnifik. Och därmed är allt sagt.

 Det händer så mycket nu i mina gröna rum och det är så roligt att dela upplevelsen med alla er som gillar trädgård. Jag 
kommer garanterat visa trädgårdsbilder till och från under hela sommaren. Om ni står ut med mig, så står jag ut med er ;-)

Tycker mig ana ett extra blommigt år i år bland det mesta här i trädgården. Ja, förutom klätterrosorna då som jag INTE lyckas med. Och Aicha citrongul ros som varit galet vacker de två första åren. Men i år ser den ut som en rugguggla! Och när jag nyss kikade på William Buffy så var där smockat med löss och inte en enda knopp. Sorg sorg sorg. 


Jag väljer att vandra omkring i min trädgård ofta. Det är påfyllning för kropp och själ. Något knoppas. Något sträcker ut i full blom. Någons tid är förbi. Som livet självt.

Livsloppet i min trädgård.

Jobbar med perenner och rabatter i runda former (inget kantigt i alla fall). Blir så glad att jag har lyckats designa rabatterna så att det finns något fint att titta på från maj till september/oktober. Man lär sig eftersom.
En strandiris på land... hemskt mycket på land. Inget vatten så långt ögat når. Men desto mer av det gröna. Har tre stora tussar i tre olika rabatter. De växer så det knakar. Min mamma är väldigt avis på dem. Och jag som tycker hennes blommor växer vackert! Kanske det välkända fenomenet "gräset är grönare på andra sidan"...

Akleja du gamla beprövade. Jag tycker den är underbar och blir bara glad av alla nya platser den dyker upp på. Helt gratis! Ibland får man väl säga stopp på belägg. Som när den bökar sig in och skymmer sikten för min koloni med salvia. Då blir det till att gräva upp och gräva ner någon annanstans.

Som jag har pratat med denna vackra vita syren. Den fick följa med från en 1800-tals gård vi bodde på en gång. Där syrenerna etablerat sig sedan länge. När vi kom till vårat nya ställe ville den inte visa sig från sin bästa sida. Men nu nio år senare är det första gången den bjuder på så många blommor. Såklart har den skjutit i höjden också. Funderar på hur jag ska få den att inte breda ut sig för mycket. För det finns andra planer strax bredvid. Som till exempel tre rhododendron, som står och trivs på båda sidorna om syrenen.

I min inre bild har trädgårdens enda humle redan virat sig kring hela gerdsgårdspinnen och klättrat över till andra rabatten. Pergola light möjligen. Men grå och fin av tidens tand. De passar bra ihop. Möjligen skulle det blir snyggare om en humle växte från andra hållet med så de kunde mötas där uppe i det blå. Men jag är inte så mycket för symetriskt gruppering. Tycker om att det lite oväntat istället. Men gärna mycket av en och samma sort på samma plats.

Fjärilslavendeln trivs fint i kruka. Svårt bara att få dem att övervintra här hos mig. Då går det mycket bättre för salvian. Har satsat stort på den. Det ska jag minsann visa lite senare i sommar.

Tulpanerna börjar förbereda sig för sitt avsked... 

4 kommentarer:

 1. Visst är det härligt med trädgård....skulle inte klara mej utan den....och all växtlighet....min humle brukar slingra sej i äppelträdet när den börjar bli för lång....herregud vad den växer....önskar dej en trevlig Pingst helg!
  Kramisar från bia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trädgård är frihet för mig. Att kunna kliva ut i "spenaten" när helst man vill. Det är underbart. Humlen tar verkligen den plats den behöver, kletig och klättrig. Naturen är fascinerande.

   må fint :)

   Radera
 2. Väldigt njutbart. Fotona är det absolut och verkligheten också kan jag tro. Härligt att få leva sin dröm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt är ordet................när steget är taget kan man till och med säga: "jag älskar mitt liv"

   tack för titten :-)

   Ha det fint.

   Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.