onsdag 5 augusti 2015

Pizzafestival här hemma


En klassisk kombo: västerbottenost och kantareller. Tomatsås och ost fick hänga med. Oregano och spenat från köksträdgården.


Vilken smarrig och lyckad kväll vi hade runt köksbordet igår! Vi fick för oss att överraska oss själva med lite nya smaker på pizzorna. Inspirationen fick vi från helgens Urkult vid Nämforsen då vi åt de mest gudomliga vegetariska pizzor till tonerna av världsmusik! Vi valde lite andra smaker bara.
 

Degen gjorde vi själva. Ha tålamod med jäsningen då blir bottnarna så mycket godare! Och de gräddades på bakplåtspapper på två bakstenar som vi lägger på ett galler i ugnen. Vi har skaffat oss en bakbräda i trä. Upp med pizzan på den och fös in den på stenarna.


Päron, gorgonzola och karamelliserad gul lök. Ringlad honung ovanpå. En riktig blekfis! Men en god sådan. Ingen tomatsås här inte! Cirka fem minuter innan den är klar så kastar du på valnötter. När den är färdiggräddad så strö på färsk rosmarin.


Serranoskinka, mozarella, spenat och tomatsås.

Om jag inte sa det innan så gör vi tomatsåsen själv. Krydda med massor av örter, vitlök och lite salt. En skvätt olivolja brukar också få plats. 


Vi befann oss i alla faser på en gång.... äta, grädda, toppa med ingredienser. Skar upp den ena, åt och njöt. Diskuterade smaker. Härligt med liv och rörelse runt bordet. Tur att det är stort.


Slasket som blev över toppades denna med! Mangold ovanpå. Det blev jättesmarrigt! 
Totalt fick vi ihop sex pizzor. Fem vuxna och ett barn. Mätta är bara förnamnet.

Blev du sugen? Det hoppas jag :-)

6 kommentarer:

  1. Ja det blev jag. Just att toppa med färska blad, skinka eller lax är en variant som vi gör mera nu än förr. / Britt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra! Lax? Tack för tipset. Pepparrot också kanske?

      Må fint!

      Radera
  2. Ska absolut testa nån av dina pizzor. Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra Malin. Kantarell och västerbottensost var bäst tycker jag :-) En klassisk smak som räcker hela vägen..........

      Kram!

      Radera
  3. För ett par veckor sedan gjorde vi pizzor här också och givetvis ska det vara hemgjord tomatsås - annars äter inte jag. Måste testa kantareller och västerbottenost och även den med päron och gorgonzola. När hösten kommer kan det vara mysigt med lite pizzabak. Och till vintern blir det pizza i vår vedeldade bakugn, det är gott.
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vedeldad bakugn..........vilken rikedom!

      Lycka till med helgens bestyr.

      Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.