söndag 9 augusti 2015

Livskris 4.8
Sommaren har stundtals varit skitjobbig! Ja, så var det sagt. Rakt ut. Utan fallskärm liksom. Pang och ont. Andra stunder har varit underbara. Visst sådant är livet. Det ljusa och det mörka. Men när dalarna är mörkare än topparna är ljusa... det är då det blir jobbigt.


Och ändå fick jag sträcka ut under hela fem veckor. Fem veckors semester. Det var skönt. Rekommenderas. Skapar mersmak. 

Tänker så jag tänker så jag tänker.... På vad? På livet. På tiden. På dagarna som rusar. På mina barn. Måtte de få ett fint liv. Miljöproblemen.... hur ska det gå för barnen och sedan deras barn. Hur kommer allt se ut? Tänker på sambon. Blir så arg på honom ibland! Och ibland är han så bäst! 

Mina vänner. Å så fina ni är. Och tack för att ni är ni! Vi träffas inte ofta, men när vi träffas ger vi varann av det bästa. Livskvalitet.

Jo, den där jobbiga känslan... Sommaren är inte bara underbar, grön och skön och fylld med gemenskap. Den kan vara skitjobbig och ensam och fisljummen! Ja du får ursäkta Ernst men ibland går det inte att renovera. Allt bara rasar!

Vad ska hända med allt tänker jag? Ja, det undrar jag också. Kloka jag pratar med mitt andra jag. 

Känner du igen det där när en liten du med vassa horn sitter och dinglar på den ena axeln och du med tindrande gloria sitter på den andra. Ibland tar liksom hornen över helt och hållet! 

Blir så arg! Arg är bra sägs det. Reaktioner överhuvudtaget är bättre än inga alls.

Ja ja ja. Så är det. Hur duktig måste man vara egentligen? Kanske lite ändå. 

Något måste göras tänkte jag och började gå varannan dag. Uppför och utför. Mot utsikten (gud så vackert vi bor!) och sedan ner igen. Det kändes bra. Blev glad och det var bra.

Koll på något är bra. Koll på benen. Men inte mer än så. Livet svajigt. Skönt att få göra det erkännandet för mig själv. Och ja, nu för den som råkar läsa dessa rader. Hoppas du inte blir besvärad över min ärlighet. Det behöver du inte. Jag skäms inte alls. Tvärtom känns det jädrans skönt att vara ärlig. Lägga livskrisen på bordet, så att säga.

Vet inte hur lång krisen är. Den går i vågor. Kaos kaos kaos. 

4.8..... ja alltså hur kan det komma sig att jag ska bli 5.0 om två år. Låter helt osannolikt. När blev livet så mitt i? Jag känner mig som 22 här inne. Du ser det inte med så känns det. Ja så känns det. Jag känns ju uuuung! 

Det var en konstig sommar det här. För första gången har inte familjen åkt på gemensam semester. Dottern är 18 och fick jobb hela sommaren. Inte att räkna med alltså. Livets gång Lotta. Ja, jag vet. Men det är väldans svårt att ställa om sig! Sonen hängde med mig och sambon till Stockholm en sväng. Så var vi tre alltså. Det gick fint. Vi hade trevliga dagar. Men ändå. Den där känslan. Inte som förut. Men något nytt. Något annat. Tiden som förändras.

Det får gå.
Det ska gå.
Det kommer att gå.

Yoga i alla ära men nu krävs det komplement. 

För att bli vän med tiden måste jag sluta fokusera på just tiden.

Jag läser en väldigt bra bok nu. Den heter "Konsten att höra hjärtslag". I ett avsnitt får huvudpersonen Tin Win ett gott råd av en munk: Ha tålamod. Sätt dig ner och meditera. Då kommer tiden att förlora sin mening".

Det ska jag. Det vill jag. Meditera blir bra.10 kommentarer:

 1. Det låter litet tungt. Hoppas du ser det litet ljusare för det mesta. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det gör jag. Lägger mig inte ner i första taget.

   Hoppas du har fina dagar.

   Mvh, Lotta

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. När barnen börjar bli stora och skapar egna liv, det är jobbigt men så är livet. Jag har lyckan att ha min barn och deras familjer ganska nära och dessutom bor vi i samma hus stora delar av sommaren - på gott och ont.
  Boken du läser har jag men inte börjat läsa den än.
  Hoppas du snart tar dig upp ur svackan!
  Kram Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja livet en som en trasseltuss men väldigt underbart också

   och ja, nu har jag lämnat dalen och klättrar uppåt igen....

   Radera
 4. Den där krisen känner jag igen... fast nu har jag passerat 50 så det börjar lägga sig. Fokus på här och nu är min medicin, små detaljer, nåt vackert att minnas från idag, ett förtroende från en vän, fjärilen jag inte kan namnet på, känslan när katten smeker runt benen och artigt meddelar att skålen är tom, långa djupa andetag, känna hur lungorna fylls, själv bestämma vilka lober som ska fyllas först, ljud, dofter, gå in i bubblan, låta världen snurra på. Det är ok att krisa, bara man tar sig igenom så småningom och det gör man.
  Största kramen
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. mmmm ja sådana ögonblick skapar jag mig varje dag och är så tacksam över att jag har förmågan att se och känna dem

   och du med

   vilken rikedom för oss som "öppnat upp"

   Kram och växtkraft till dig

   Radera
 5. Tack för att Du lade Din livskris mitt på köksbordet! Det är tröstande att andra också känner så som en annan ofta gör. Jag är ju en labil person som åker jojo i humöret och jag satsar på att "odla min depression" för att sedan börja från scratch igen. Så som jag borde göra just nu.../Lilla gummann

  SvaraRadera
  Svar
  1. å så fint du skriver! jag känner genast att vårat språk liksom dansar bra ihop :-)

   "det är på tonen det kommer an"

   vatten och näring i din odling och lite pussar och kramar och "jag är bra" sedan kan du skörda en glad du igen :-)

   å fint att du hittade till mitt ställe här i cyberrymden

   Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.