söndag 31 maj 2015

Vårens första rabarberpaj


Det finns många ögonblick som känns som det allra härligaste. Detta är ett. Tänk att något så banalt som en rabarberpaj kan göra mig så lycklig. Men så är det ju! Känslan över att rabarbern ens ville kika upp ur trädgården. Hurra! Känslan när jag väljer ut de finaste stammarna. Hurra! Känslan när jag skär den i tunna skivor som frasar fint. Hurra!

Rabarbern är användbar till massor av godsaker. Men som sagt, det är vårens första paj som skapar den här lite högtidliga känslan. (om det var vårens första rabarberkräm jag gjorde skulle det nog vara den som var den bästa känslan :-)


I skuggan av en syren...

och till pajen blev det hemgjord vaniljsås...


Att rabarber gifter sig suveränt med jordbuggar är ingen hemlighet. Minst lika underbart och viktigt för att rätt smakexplosion ska infinna sig i munnen är att vaniljsåsen är hemgjord.

Tänk nu inte "gud va svårt"! Tänk istället "gud va gott"! Såsen är rätt lätt att vispa ihop dessutom. Bara att knäcka några ägg och liten annat.

Har du inte bestämt dig för vad kära mor eller någon annan du vill fira ska får för godis till kaffet idag så kan detta vara räddningen. 


Recepten varsågod.

Vårens första rabarberpajDegen:
200 gram smält smör
5 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
Fyllningen:
Ca 600-800 gram rabarber
1-1 1/2 dl socker
Knappt 2 msk potatismjöl

Smält smöret. Skär rabarbern i tunna skivor. (var medveten om hur härligt frasig den låter när du skär bitarna)
Blanda de torra ingredienserna. Rör i det smälta smöret. Arbeta ihop degen. Spar en del till topping ovanpå pajen. Kläm fast ett bakplåtspapper i en pajform med avtagbar kant. Tumma ut degen i den. 

Strö potatismjölet på pajskalet. Lägg i 2-3 lager med rabarber varvat med sockret. Strö över det sista av pajdegen ovanpå.

Grädda i 200 grader i ca 30-40 minuter. Pajen ska vara riktigt gräddad, men inte bränd såklart.

Vaniljsås med vaniljstång
4 dl mjölk
2 äggulor
1/2 dl socker
1 msk maizena

1/2 vaniljstång eller 2-3 tsk äkta vaniljsocker
(och tycker du att det ska smaka ännu mer vanilj så tillsätt lite till såklart)

När såsen kallnat ska sedan 1 1/2 dl lättvispad grädde röras i.

Blanda mjölk, äggula, socker och maizena. Slitsa upp vaniljstången och skrapa ur vaniljen i såsen. Lägg även ner den del av vaniljstången du har skrapat ur. Låt såsen sjuda försiktigt. Rör gärna under tiden. Tjocknar efter ca 6 minuter. Ge inte upp! Låt såsen kallna.

Sedan blandar du ner den vispade grädden. 

Häll upp såsen i en kanna eller skål som du gillar mycket.

Nu är det dags att njuta!

Livet är gott. Mycket smakar underbart! Njut av ögonblicket (och en bit paj med vaniljsås i munnen :-)

6 kommentarer:

  1. Mmm visst är det gott. Vi har rabarber, men absolut inte gott om dem, så nu blir paj nr två om ett tag. ska testa ditt recept då. Annars kör jag det vanliga, som inte är helt olikt. / Britt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du provar det. Blir hur gott som helst.

      Mvh, Lotta

      Radera
  2. Idag blev det ingen paj men jag har gjort några tidigare, det är så gott!
    Tack för recept!
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en härlig smak!' Hoppas du gillar detta recept.

      Mvh, Lotta

      Radera
  3. Gott med paj..................när dottern tar studenten 12 juni...så ska mannen göra pajer....och annat gott ska vi naturligtvis ha också...lite gruvsamt är det dock....det är ju många som kommer ;))
    Kram bia

    SvaraRadera
    Svar
    1. låter som ni har en härlig dag på gång! Här blir det tårta och önskemiddag 12/6 för sonen fyller år.

      Lycka till!

      Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.