lördag 31 januari 2015

Nybakta frukostfrallor i vårt hus


En morgon hos oss. Inte varje helg, men näst intill! Just såhär ser det ut när vi gjort ett recept på frukostfrallor som innebär att degen görs kvällen innan. Den jäser i kylskåpet under natten. I morse satte jag på ugnen. Penslade bröden med vatten och toppade med fina fröer.

Säger det redan nu. Det ingår surdeg i receptet, så en sådan måste du ha redo i kylen. Tänk ekologiskt! Det lyfter bröden till nya höjder och är bra för oss själva och naturen.


Så ett tu tre... är de färdiga. Doften är svårslagen. Öppnade dörrarna till ungdomarnas rum och sa "god morgon nu finns det nybakat bröd". (hörde väl inte så många hurrarop, men vet att de trivs med våra helgbestyr).

Bröden blev underbart frasiga på ytan, ljummen och underbara inuti. Smör på. Bara så om du vill. Jag njuter gärna så kort och gott. Men en ostbit och lokalproducerad honung är också väldigt gott.

En rogivande stund tillsammans med kaffe, juice och samtal.

Det finaste ögonblicket är det vi har här just nu.

Använd stunden på bästa sätt.


Frukostfrallor 
(a la Martin Johansson)

6 stora frallor

Dag 1, tidig kväll
50 g (1/2) vetesurdegsgrund
250 g (2 1/2 dl) vatten
3 g jäst
350 g (6 dl) vetemjöl special
7 g (1 tsk) salt
10 g (1 msk) hela linfrön
20 g (2 msk) solroskärnor ELLER pumpakärnor

Rör ihop allt utom salt för hand i en bunke. Låt vila 30 minuter. Tillsätt salt och blanda någon minut. Täck med plast och låt jäsa 1 - 1 1/2 timme. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i sex bitar. Rundriv bitarna (googla om hur du gör det) lägg dem på ett bakplåtspapper på en bricka och ställ in i kylskåpet. 

Dag 2
Ta fram bullarna ur kylskåpet. Sätt ugnen på 275 grader. Ställ en oöm plåt längs ner i ugnen. Låt ugnen bli riktigt varm. Pensla eller spreja bullarna med vatten och strö på lite solroskärnor och sesamfrön. Sätt in bröden på en plåt i ugnen i mitten. Häll på ca en 1/2 dl vatten på plåten som står längst ner i ugnen. Sänk värmen till 250 grader och grädda bröden i ca 15-20 minuter. De ska få fin färg.

Klart!

4 kommentarer:

  1. Jag kommer nästa helg! / Britt

    SvaraRadera
  2. Önskar jag hade suttit i ditt kök i morse! För min del var det bråttom med frukost (fil och müsli är inte fel heller) och iväg till jobbet.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. jo det doftade härligt! Fil och musli är toppen. Enda kravet jag har är att filen är naturell yoghurt fetthalt 4,2 typ, samt att muslin är osockrad och full med fröer :-)

      Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.