söndag 12 april 2015

Himmelskt naturbeteskött, bankad potatis och chokladmousse


En liten titt på lördagens meny. Entrecote som fått dra i flera timmar i en hemlig marinad. Okej, om jag säger såhär; vin, whiskey, rosmarin, vitlök, kalvfond, peppar och salt. Då kommer du långt med marinaden.

Självklart väljer du ett kött från en bonde nära dig. Mitt kommer från Klovsta Farm / Norrfrid, som drivs av familjen Kortesaari.

Himmel vilket kött! Grillades möjligen liiite för länge denna gång. Det erkänns. 


Smashed potatoes blev det till. Förkoka dem så de nästan är genomkokta. Häll bort vattnet Låt de "torka" en stund. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nu lägger du en ren handduk över dem och tar fram en mortel. Pressa till potäterna så de blir rätt platta.

Nu ska du ringla över en senapsblandning. Såhär görs den:
Ett par tsk Dijonsenap
Någon tsk annan stark senap
Mycket finhackad rosmarin
Rikligt med fin olja
Två pressade vitlökar
Rör samman snällt.

Ringla smeten över potatisen. Strö på rikligt med flingsalt. Nu ska detta in i ugnen tills de får fin färg. När det är klart så lägger du på några kvistar färsk rosmarin på toppen.


Vinet som köttet badat i. Resten drack vi till maten. I bakgrunden en långpanna med rostade grönsaker. Jag valde palsternacka, rödbetor, blomkål och grön sparris toppad med chevreost. Tänk på att de behöver olika tillagningstider! Rapsolja och flingsalt behövs. Börja med rödbetorna cirka en kvart före allt annat. Sedan in med palsternackan och blomkålen. Sista fem minuterna kan du strö på sparrisen och osten.

En kärleksfullt reducerad rödvinssky gör sig perfekt till.

Den här godingen gjordes på begäran av sonen. Hemgjord chokladmousse. Mums! Till det la vi till rårörda skogshallon. Inget går upp mot smaken av skogshallon!


Pricken över i:et blev konjaken och kaffet.

Hela familjen samlades i myshörnan och njöt av desserten. Alltid lika fint när alla är glada och nöjda. Och tillsammans!

Hoppas något av orden och bilderna gjorde dig sugen och inspirerad att prova maten.

10 kommentarer:

  1. Vilken mästerkock du är Lotta, ja detta gäller nog hela familjen! Vill vill vill också, vi har ju bästa egna råvarorna! Nästa helg banka potatis.
    Tack för att du belyser vår produkt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ert kött smakar himmelskt! Så är det bara. Å inte så "barra" heller ;-)

      Radera
  2. ...och där i ert kök mår ingredienserna finfint. Blev plötsligt så sugen på att banka potatis. Kanske nästa helg! Tack för att du synliggör och delger.
    Må så gott!

    SvaraRadera
  3. Jaaa, vilken inspiration jag fick! Bankad potatis har jag sett tidigare men aldrig provat, nu ska det bli nästa gång vi samlas alla i stugan. Tack för recept!
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till. Hoppas det smakar.

      Må fint. Lotta

      Radera
  4. Men åh så gott det låter......och chokladmousse älskar jag !!!
    Hoppas allt är bra...ha en fin start på nya veckan!!
    Kram bia

    SvaraRadera
    Svar
    1. oj va bra att du blev sugen :-)

      allt gott till dig!

      Radera
  5. Låter ju supergott! Behövde lite inspiration inför morgondagen och detta kan nog passa. Tack och trevlig helg!
    Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så roligt att höra! Hur gick "kalaset"?

      Må fint.
      Lotta

      Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.