måndag 6 april 2015

Dessertfrossa med lime, blåbär och choklad



En smaktrippel som är himlastormande gott. 
Vad sägs om key lime pie med jordgubbstäcke, kladdkakemuffins med granatäpple och blåbärssnittar på samma tallrik. En klick lättvispad grädde hör hemma mitt i alltihopa. Det jag älskade mest denna gång var hur jag valde att servera granatäpplet. Skar den likt apelsinklyftor. Och så händer det... En bit chokladkladdkaka med grädde landar i munnen, sedan biter du loss några kärnor av granatäpplet. Punkt. Fulländat. Tillsammans med övriga smaker. 


Tycker verkligen du ska prova att göra dessa tre desserter och lägga dem framför dig själv och dina gäster. Hoppas du också tycker smakerna gifter sig till nya oanade höjder.

Det behövs en del härliga ingredienser och några recept.



Key lime pie(Ur Anna och Fanny Bergenströms bok "sött sweet dolce - desserter från när och fjärran").

6-8 bitar
50 gram smäl smör
10 digestivekex (150 gram)
rivet skal av 3 limefrukter
4 msk pressad limesaft
4 äggulor
1 burk kondenserad mjölk

Värm ugnen till 175 grader. Förbered en springform 22cm i diameter genom att klämma fast ett bakplåtspapper mellan botten och kanten. Klipp bort överflödet. Smörj kanterna med lite smör. 


Smält smöret. Bryt sönder kexen i stora bitar och finfördela i matberedare. Häll i smör o blanda. Platta ut smeten i formen. Grädda i 10 minuter. Riv det yttersta på limefrukterna. Pressa saften och mät upp 4 msk. Ställ åt sidan.

Ta ut formen ur ugnen. Sänk värmen till 140 grader. lägg äggulorna i en bunke. (inga vitor i detta recept). Vispa gulorna någon minut med elvisp. Häll i den kondenserade mjölken och vispa igen. Blanda sist ner det rivna limeskalet och saften. 

Häll försiktigt smeten i det förgräddade skalet och grädda i ca 25 minuter. Låt pajen kallna. 

Garnera med tunt skurna limeskivor och tunt skurna jordgubbar.


Blåbärssnittar(Mitt eget påhittade hemliga recept).

Gör en klassisk deg: 200 gram smör, 4- 4 1/2 dl vetemjöl special, 1 dl socker. Blandas och formas till en fin deg. Dela i tre delar. Rulla till längder och lägg på längden i en långpanna med bakplåtspapper i bottnen. Tryck med fingret så det blir en skåra hela vägen längs rullarna. 

Ungefär nu gör du även blåbärssylt. Låt bären sjuda. Ska vara hela. Sockra bara lite. Det ska vara lite sötsur känsla så sockra sparsamt. När sylten känns klar tar de upp bären med en gaffel och fördelar blåbären i de tre längderna. Grädda på 200 grader i tills antydan till gyllene färg uppstår på degen. Men håll koll så det inte slår över till "brända kanter som ogillas".

Låt svalna och skär sneda generösa snittar. När de är helt kalla ska de pudras med florsocker.

Kladdkakemuffins(Ur Leilas bok "a piece of cake")


God stund till dig och de du bjuder :)

8 kommentarer:

  1. Så vackert och gott! Äkta skaparglädje.
    Kul att du tittade in hos mig.
    Kram Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Har du provbakat nu? :-)

      Vi ses igen.

      Må finfint!
      Lotta

      Radera
  2. Oj oj vilket recept....tack för det!...nu är det ju bara så att jag inte bakar !!!....men jag blir alltid glad av att se nya recept ändå ;)))..............ha en jättefin start på nya veckan...
    Kramis bia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du fått någon som bakat recepten åt dig ännu? ;-)

      Ha det toppen!
      Lotta

      Radera
  3. Så vackert och inbjudande - och så underbart gott! En bit granatäpple är ju pricken över i! Tack för härlig inspiration!
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja varsågod! Har du bakat nu? Granatäpple är underbart i många lägen. Men det gäller att skära dem smart.....annars är rött färgen i hela köket ;-)

      Må fint.
      Lotta

      Radera
  4. Fina recpt som får vänta. Nu har precis påsken gått över, med alltför mycket god mat och godis. / Britt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha du tänker så. Jag önskar jag kunde hålla mig från godsaker men det är ju så gott! Som granatäpplen tex. Älskar dem!

      Må fint Britt!

      Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.