söndag 22 februari 2015

Muggar som smakar minnen


En hög med lera som smakar minnen och är mungoda. Det är njutning. Visst är det så att keramik har sin plats i minnet. En gåva. Något köpt. Dricker en kopp och ler åt ögonblicksbilder. De kommer över mig. Olika. Allt beroende på vilken mugg jag dricker ur.

Här är de bästa jag har...


Dessa är lite kärva i både känsla och smak. Men läckra. De brukade stå ovanför spiskåpan hemma hos mormor. När hon var pigg och bodde i sitt eget hem var hon mycket intresserad av inredning. Så till den milda grad att allt alltid var i rörelse. Att köpa, byta ut och göra om var hennes passion. Och hon gjorde det storstilat! När tröttheten till slut tog över flyttade hon in på ett äldreboende. Mycket skulle rensas bort. Bland annat dessa muggar. De värmer mitt hjärta.


Kopp och fat. Delikat. Min kära syster har en vän som är keramiker. Dessa fick jag i födelsedagspresent. De är så finurliga med sitt fat. Håller drycken varm längre. Det finns en vän som jag har känt länge. Hon är min livlina i många ögonblick. Vi är så lika och ändå så olika. När jag var ung och hon ännu yngre brukade jag få en sån här kopp på min födelsedag. Hoppades varje år att en till skulle dyka upp...och det gjorde det under en handfull år.


En kompis som kan sin sak vid drejskivan är Lisbeth De-signe Eriksson. När jag dricker ur hennes koppar tänker jag ofta på den gången hon gav mig och Norrfrids Eija en lektion i drejning i sin verkstad. Vi hade väldigt roligt och höga tankar om vår skaparkraft. Vips så låg leran i knät. Men efter centrering av värdinnan fick jag till en liten blomkruka med fat. Minsann!

Keramik är vackert ända inifrån och ut! 


Mungoda muggar på rad. Såhär exponerar jag en del av min samling. På väggen. Det är både praktiskt och ren ögonglädje.


För visst är det vackra viktigt för att själen ska blomstra? Så känner jag oavbrutet. Därför är det bara så enkelt att jag skapar mig vackra ögonblick varje dag.

10 kommentarer:

 1. Så många vackra muggar du har! Keramik är vackert och det är äkta! Jag har aldrig provat på att dreja men jag är så fascinerad av att titta på dem som kan.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äkta är ordet. Och mungott för det mesta. Sedan är det även bra om handtaget är skönt att hålla i.

   Tack för titten.
   Mvh, Lotta

   Radera
 2. Det ska jag komma ihåg - mungoda muggar. De är väldigt vackra allihop och en del är ännu vackrare. Ibland känner jag för att köpa riktigt fina mysiga muggar, men bara ibland. De vanliga IKEA-muggarna finns ju där, tills jag hittar det där lilla extra. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det ska kännas rätt, annars får det vara. Tur då att jag alltid gillat de som varit gåvor ;-)

   Må fint,
   Lotta

   Radera
 3. Åh så himla fina muggar....skulle gärna äga många av dom...nu ser jag att det slutat snöa...och jag ska ut och ge fåglarna mat...sitter just nu och lyssnar på fågelsång på CD....en fågelbok med tillhörande fågelsång ;)) fiffigt !!....nu hör jag nog koltrastens sång...sååå vackert...oj vad jag längtar till våren nu ;))
  Ha en fin vecka!!
  Kram bia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pip pip!

   Roligt att du gillart´!

   Bor det en ornitolog i dig tro? (hihi)

   Må fint.


   Radera
 4. Vilket fint inlägg! Känner mig ärad som får ha mina muggar i din samling av fina keramikmuggar! :) De som du fick från din mormor är ju superfina och de blommiga med fat helt fantastiska! :) Älskar hantverk! Snart tar vi en drejkväll igen! :) kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givet att din fina keramik har en plats på toppen :-)

   Heja dreja! Den kvällen längtar jag till :-)
   Kram!

   Radera
 5. Läser din blogg ofta men har varit usel på att kommentera, skäms på mig! Jag hittade hit av en slump från Eija via DeSigne. (som är min femmänning) Tycker du skriver underbart, knäpper fantastiska foton och du ger mig hemlängtan till Sollefteå. ;) Dessa mysiga muggar är sannerligen en skatt jag själv gärna hade haft. :)

  Mvh Malin, ex Sollefteåbo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj vad glad jag blev nu ända inifrån och ut :-)

   Tack snälla Malin ex Sollefteåbo. (ska titta in hos dig inom kort)

   Mvh, Lotta

   Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.