söndag 21 februari 2016

Söndagsbrunch med gäster på menyn


Brunch är superhärligt! Idag blev det extra trevligt eftersom vi hade bjudit in vänner.

Menyn bestod av broccolisoppa toppat med små ostpajer och groddar. Bovetepannkakor med frukt, bär, frön och grädde. Bacon, ägg och vita bönor för de som gillar sådant (några av ungdomarna blev extra glad över den köttiga kombon).

Och som vi åt! Mycket och länge. Det är så jag trivs allra bäst, med nära och kära  runt köksbordet och med god mat på tallrikarna.

Bovetepannkakor har jag aldrig gjort förut. Vego all in. Stekte dem till och med i kokosolja. En rolig utmaning. Upptäckte att de ska stekas väldigt tunna för att bli bäst. Får öva mer på det en annan gång.


Vill du har recepten så självklart! Den på broccolisoppan kommer här nedanför. Pannkakorna har jag lånat ur boken Green Kitchen Travels (se sid 217). En superbok väl värd att ha i synlig i kökshyllan. 

Visst är det väl dessertkänsla på pannkakor. Blåbär, kiwi, bananer, toppat med kokos och pumpakärnor fick det bli denna gång. Och så ringlade vi honung överst. Galet gott! Just ja, gräddklicken fanns också med.


I lördags morse satte sambon surdeg, som skulle jäsa över natten. I morse gräddade vi dem. Resultatet blev tre underbara levinbröd. Passade perfekt till soppan.


Broccolisoppa
här för 4 pers

2 fina buketter broccoli.
1 stor gul lök.
6 dl vatten.
1 dl matlagningsgrädde
1-2 grönsaksbuljong.
Svartpeppar, cayennepeppar och ev lite mer salt.

Jag gjorde soppan kvällen innan.

Skär löken smått. Bryn den i kastrull med olja. Koka broccolin mjuk.
Jag använder bara kokspadet om jag jobbat med ekologisk broccoli. Annars tycker jag du ska plocka upp dem med en hålslev och hälla bort vattnet.

Alltså. Mixa lök, broccoli och vatten lite i taget. Häll över i en kastrull successivt. Det ska bli en slät soppa. Smaksätt med buljong. Häll ner grädden. Smaka av. Låt puttra en stund. 

Ostpajer
4 ägg
2 dl ost med attityd
4 msk grädde
kanske lite kryddor med sting

Rör ihop allt. Fördela i smorda muffinsformar. Jag tog små formar denna gång och fick till 12 stycken. Annars blir det ca 6-7 stycken med stora formar.
Grädda i 175 grader. De små i cirka 15-17 minuter. De stor i cirka 20-25 minuter.

Önskar dig en fin brunch!

2 kommentarer:

  1. Just boveteplättar såg jag på TV häromkvällen och blev så inspirerad. De skulle vara så lätta att vispa, vända och äta. Bovetemjölet är inkpt men det har inte blivit några plättar. Än. / Britt

    SvaraRadera
  2. Så god och härlig brunch! Att sitta länge tillsammans och äta och prata och äta lite till, det är fint det!
    Kram Eva

    SvaraRadera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.