söndag 1 juni 2014

Rabarbernas bästa tid är nu




Vi måste ta dem nu. Innan de beter sig som trästockar. Jag har varit med om det en gång. En väldigt pinsam enda gång. 
Det här var för rätt många år sedan. En kollega till min sambo och hans fru skulle komma hem till oss på fika. The Swedish way liksom. Kaffe och något sött och gott. Trevligt, trevligt. Även om jag inte kände honom, men kände henne lite. Nya bekantskaper är bra, tänkte jag.

Satte igång. Doften god. Pajen såg fin ut. Nu kan de komma, tänkte jag.

Redan från första tuggan kunde jag konstatera att detta inte kommer att sluta väl. Ni vet hur de här tandpetarna ser ut, som man kan ha till snackspinnar och annat bra. Precis så såg det ut på våra tallrikar. Och högarna växte och växte.

De fortsatte att äta av artighet. Jag bad dem såklart sluta bums innan något hemskt skulle hända. Sedan minns jag inte om jag tog fram ett paket skorpor....eller om de han gå hem innan dess.

Gudars vad jag skämdes. Men vi skrattade gott. Faktiskt.

Så nu är det bra om vi skyndar oss att använda det vi ska i pajer. Resten fryser vi in och gör saft av. Eller hur?! 

Recept på en ny goding jag har provat ur gamla beprövade boken Rosendals Trädgårdscafé. Det kommer här nedanför.

Mandelmassa är så himla gott i pajdegar. Jag tänkte som sagt lite utanför receptet och valde att baka på 4 ägg.


Nej, denna gång ingick inte vaniljstång i pajen. Men jag täääänkte stoppa i en. Denna bild är från en annan gång då jag gjorde hemlagad vaniljsås till. Och det ska ni göra. Hemgjort är både godare och fräschare.

Körsbärsblom att göra vackert med. Det gillar vi alla.

Tack för att du vill pryda min trädgård.


Rabarberkaka med mandel
(jag gjorde genast om receptet lite för så fungerar jag som person... tog tex 4 ägg, mindre mjöl mer mandelmassa och smör...gör som du vågar :)

500 gram rabarber
5 ägg
3 dl strösocker
Knappt 4 dl vetemjöl
150 gram mandelmassa
1 dl pärlsocker
75 gram smör

Putsa och skiva rabarbern i små bita
r

Vispa ägg och socker pösigt. Riv mandelmassan och bland ner tillsammans med mjölet.

Häll smeten i smord, bröad form med löstagbara kanter
(tycker jag).

Tryck ner och strö över rabarberbitarna. Fördela pärlsocker på. Hyvla sist över smöret.

Grädda i 175 grader, 30-40 minuter.

Hemgjord vaniljsås till om jag får välja :)

11 kommentarer:

  1. Låter väldigt gott!!!.....nu är vi hemma i vardagen igen efter en härlig resa ;))
    Kram på dej!
    Bilder kommer senare......
    Bia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha. Hoppas ni mått bra i värmen :-) å hoppas du gillade pajen.
      Mvh Lotta

      Radera
  2. Blir jättesugen när jag läser dina recept! Har bara haft rabarberpaj en gång ännu i år. Kommer ihåg för ett antal år sedan när det blev rabarberpaj utan socker... den var faktiskt helt omöjlig att äta.

    Kram Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha rabarber utan socker det är en konst att få i . När barnen var små glömde jag hälla i socker i chokladbollarna. ..på Sofias kalas. Inte lyckat... Hoppas du gillade pajen, om du hunnit prova än vill säga.
      Må fint

      Radera
  3. Mums!! Och så flotta bilder :) Ha det gott. Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var hedrande att få höra :-) Hoppas du gillade smaken om du testat att baka :-)
      Ha det fint!

      Radera
  4. Mm.. så god den ser ut! Det bara vattnas i munnen ;)

    Ha de så gott!
    Kram Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter grejt det :-)
      Må finfint!

      Radera
  5. Det är underbart gott med rabarberpaj, jag gjorde en i förra veckan, vi har hur mycket som helst :)
    Kul det där som du skrev om ingefäran, preeecis så börjar jag min dag med och har alltid en tillbringare i mitt kylskåp :)
    Kram kram på dig
    Jessica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt växer så det knakar nu. Det behöver vi nordbor få uppleva efter en lång vinter. Aha tillbringare i kylen var ju ett galant tips. Räkna det som "taget" by me :-)

      Kram,
      Lotta

      Radera
  6. Jammen va gött det syns!! Synn att sockerdosen redan är maxad efter alla student fikor... Nästa vecka kanske...;) // hewoman

    SvaraRadera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.