tisdag 20 maj 2014

Doft av sommar och paj





Vårkänslor i full blom! Jag tror jag svimmar av lycka. Häggen sträcker ut allt den kan och doften är gudomlig!

Rabarberna växer så det knakar hos mig. Äntligen! För finns det någon härligare känsla än att plocka vårens allra första? 

Och finns det något godare än att smaka årets första rabarberpaj? 

Ja, förmodligen säger någon. Men inte nu. Tycker jag. Nu är tid för rabarber. Tid för att frossa. Rabarberfrossa! Tid för annat tar vi sedan.

När man har gjort receptet så många gånger som jag, så börjar man testa lite nya grejer. Jag har till exempel provat att piffa till pajen med olika tillbehör. Är det något som gifter sig bra så är det rabarber och jordgubbar. Himmelskt gott!

Men prova receptet som det är de första gångerna. Det är mitt hetaste tips.

Jag har bakat dem i vanlig form och i så kallad muffinsplåt. Det smakar gott vilket som. Frågan är vad man tycker ser bäst ut.  

Det kan blir lite extra trevligt med små formar. Faktiskt.

När jag bakat den första pajen blir jag ivrig att få göra en till och en till och...sen helt plötsligt när grönskan blivit mer grön tröttnar rabarbern på att ge sitt bästa och jag längtar efter andra smaker. Som det blir. 

Ja, receptet vill jag visa såklart.

Gör pajen. Du kommer bli lycklig av den. Jag lovar.


Vårens rabarberpaj

Degen: 
175 gram smör
4 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
(gör större sats om du vill)

Fyllning:
ca 800 gram späd rabarber (skivas tunt)
1-1 1/2 dl socker
knappt 2 msk potatismjöl


Smält smöret. Blanda mjöl, socker (1 dl), vaniljsocker och bakpulver.

Rör i det smälta smöret. Arbeta snabbt ihop degen (lägg undan lite deg att toppa pajen med) resten tummar du ut i pajform, springform eller så trycker du ut deg i en muffinsplåt, med ca 10-12 hål i.

Strö över potatismjöl. Lägg i 2-3 lager rabarber som varvas med sockret (1-1 1/2 dl. Smula sist över degen som du sparat.

Grädda 200 grader i 30-40 minuter. Den ska vara riktigt välgräddad.

Servera din favorit vaniljsås till eller krämig vaniljglass. Eller båda sorterna på en gång. 






4 kommentarer:

  1. Tack för receptet! Till helgen blir det rabarberpaj när barn och barnbarn är hos oss.
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eva! Mumsig helg till dig och de dina.
      Kram Lotta

      Radera
  2. Mums! Jag brukar oxå variera. Har du testat med marängsmet på? Gött! Ha en fortsatt smakrik trädgårdsvår! <3 //hewoman

    SvaraRadera
    Svar
    1. mmmmm aräng måste bli drottninglikt liksom, det ska testas på primörerna! Och mandelmassa i degen är ju en 10-poängare bara det!

      Goa stunder önskar jag dig. Kramen!

      Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.