söndag 29 mars 2015

Böngryta på indiskt vis


Nu gör vi en vegetarisk gryta bums tycker jag! Du kan ha den som uppvärmning inför kommande påskmat. Vegetariskt är ju så gott och glatt för kroppen!

Den går jättefort att göra! Och den är inte mitt påhitt utan basen kommer från D Batras kokbok (så var det sagt). Men foton och handlaget är mitt :-)


Detta behövs till cirka 4 personer:
1 gul lök (jag tog två stora schalottenlök)
2 vitlöksklyftor
2 msk finhackad färsk ingefära 
1 röd chilifrukt (tog jag)

1 tsk var av följande sorter:
Spiskummin
Garam masala
Koriander
Gurkmeja

3-4 tomater
2 burkar Kidneybönor
3 dl vatten
Ca 100 gram färsk eller fryst spenat 
1 lime

Smör
Salt och svartpeppar

Ris till om du vill
Och frasig grönsallad
Och något fluffigt bröd

Gör såhär:
Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Finhacka chilin (är du en strong en så ta med kärnor och allt). Fräs med kryddorna i smör cirka 5 minuter. 

Skär stora bitar tomater och släng i dem i grytan. Fräs cirka 3 minuter till. Häll av och skölj bönorna. Och så ner med dem, vattnet och 1 tsk salt i grytan. 

Koka fint under lock i cirka 10 minuter.

Lägg i spenaten och på med locket igen. Låt stå cirka 5 minuter. Rör om i grytan innan servering. 



Kockums är klockren. Fin till mycket. Mest snälla saker. Är lite rädd om bottnen nämligen. Chili är väl allt annat än snällt, tänker du?! Jo, visst, men bildmässigt blev den rena rama skönheten.
 



Hälsosam. Vacker. Välsmakande. Ja, visst en riktig "doftis" om du inte själv ätit och går nära någon som gjort det. Men om hela världen åt vitlök varje dag så skulle det ju inte vara något problem alls. Eller hur?!

I höst skördar jag mina egna. Satte klyftor rad på rad på rad i köksträdgården hösten 2014. Tänk att något så viktigt och gott kan vara så lätt att odla! Visst är det fantastiskt!

6 kommentarer:

  1. Denna ska jag göra!! Älskar soppa och indiskt!!! Satte mina vitlökar för en vecka sedan hoppas att dom är klara till augusti.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till med böngrytan! De kommer klara sig utmärkt men min erfarenhet är att vitlökarna blir något större när jag satt dem hösten innan. Allt beror på klimat och jordmån ..... och kanske några gröna fingrar och lite tur ;-)

      Må fint.

      Radera
  2. Detta var en rätt jag måste prova, bra med lite sting i maten!
    Jag petade också ner vitlöksklyftor köpta i handelsträdgården - men jag minns inte var jag grävde ner dem! Ja, ja, jag lär nog hitta dem.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. haha, du får skaffa dig ett vitlökssvin (kan tryffelsvinen så kan väl andra nöffare ;-)

      må jättegott!

      Radera
  3. Vegetariskt är gott och en mustig gryta sitter alltid bra. Fina inspirerande bilder. / Britt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas det smakar. Så roligt att du gillar mina bilder :-)

      Må finfint!

      Radera

Tack för att du tog del av mitt inlägg. Jag blir glad om du lämnar några ord i kommentarsfältet. Må fint.