En kaka ska ha attityd! Den ska överraska både i smak och utseende.
Mycket av det mesta. Kontraster. Gott ska bli jättegott. Så tänker jag i alla fall.
Jag bakade en chokladkladdkaka härom dagen med apelsin, choklad- och vaniljtäcke.
Hämtade inspiration från olika recept, men satte min egen touch på den. Själva kakan finns i Leilas "A piece of cake".
Den blev jätteläcker. Smakade mer och blir en sådan jag gärna gör igen. Ofta! En goding till kaffet helt enkelt.
Chokladkladdkaka med apelsintäcke
50 gram smör 1/2 dl matolja 2 ekologiska ägg 2 dl strösocker 1 dl farinsocker (jag hade i Mascobado råsocker istället) 2 1/2 dl vetemjöl 4 msk fin kakao 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker1 nypa salt Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull och häll i oljan. Vispa ägg, strösocker och farinsocker (eller annat finfint socker) ljust och pösigt. Rör sedan ner smörblandningen.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
Häll ner smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter (ca 24 cm diameter). Dela chokladen i bitar och tryck ner i smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska vara lite kladdig när du tar ut den.
Apelsinkräm med vanilj Ca 80 gram mörk choklad 3 dl florsocker 200 gram cream cheese 1 stor eko apelsin
Vispa ihop osten och florsockret först. Smält chokladen och häll ner den i ostsmeten. Rör ner 3 dl florsocker och frön från en halv vaniljstång samt rivet skal av apelsinen.
Bred ut chokladkrämen över kakan. Låt stelna.
Skär apelsinen. Jag föredrog skivor som jag delade i halvor. Dekorera kakan efter tyck och smak. Färsk apelsin är verkligen en jättegod kombo till kakan!
Ha en god och chokladig fikastund med gäster eller bara med du och de dina.
. |
Mums mums.....nu får det nog bli lite kaffe med dopp, hihi....
SvaraRaderaKram bia
blev den god?
Raderamå fint
Sånt gillar jag! Choklad och apelsin är en härlig kombo!
SvaraRaderaHa det fint!
Kram Eva
jättesmarrigt och nu i jultider blir den toppen
Raderamå fint
Älskar chokladkakor. Den ser verkligen god ut. Den får det bli nästa gång det ska bakas.
SvaraRaderabidde den bra?
Raderamå fint
Oj, vilken godsak!
SvaraRaderaKram Anette
Den kan du skriva upp :-) god som tusan! men jag har en annan grym smakupplevelse....... dubbla citronkakor som jag gör inför varje jul
Raderamå fint