Frukostfrallor
(a la Martin Johansson)
6 stora frallor
Dag 1, tidig kväll
50 g (1/2) vetesurdegsgrund
250 g (2 1/2 dl) vatten
3 g jäst
350 g (6 dl) vetemjöl special
7 g (1 tsk) salt
10 g (1 msk) hela linfrön
20 g (2 msk) solroskärnor ELLER pumpakärnor
Rör ihop allt utom salt för hand i en bunke. Låt vila 30 minuter. Tillsätt salt och blanda någon minut. Täck med plast och låt jäsa 1 - 1 1/2 timme. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i sex bitar. Rundriv bitarna (googla om hur du gör det) lägg dem på ett bakplåtspapper på en bricka och ställ in i kylskåpet.
Dag 2
Ta fram bullarna ur kylskåpet. Sätt ugnen på 275 grader. Ställ en oöm plåt längs ner i ugnen. Låt ugnen bli riktigt varm. Pensla eller spreja bullarna med vatten och strö på lite solroskärnor och sesamfrön. Sätt in bröden på en plåt i ugnen i mitten. Häll på ca en 1/2 dl vatten på plåten som står längst ner i ugnen. Sänk värmen till 250 grader och grädda bröden i ca 15-20 minuter. De ska få fin färg.
Klart!
Jag kommer nästa helg! / Britt
SvaraRaderahaha härligt med spontanbesök :-)
RaderaÖnskar jag hade suttit i ditt kök i morse! För min del var det bråttom med frukost (fil och müsli är inte fel heller) och iväg till jobbet.
SvaraRaderaHa det fint!
Kram Eva
jo det doftade härligt! Fil och musli är toppen. Enda kravet jag har är att filen är naturell yoghurt fetthalt 4,2 typ, samt att muslin är osockrad och full med fröer :-)
Radera