Tycker du om att laga mat? Det gör jag med. Min filosofi är att hitta på det som faller mig in. Jag skapade ett eget recept på grönkålspaj härom dagen. Den blev jättegod!
Om du hellre äter mat än lagar den så går det att njuta ändå. Be någon in din omgivning göra pajen. Bidrar du till exempel med en flaska rött så kan jag tänka mig att ni njuter av en toppenkväll.
Grönkålspaj med kantareller
Pajdeg
150 gram smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
3 msk konjak
Blanda ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en form (ca 22 cm diameter). Nagga med gaffel. Grädda pajskalet ca 10 minuter tills det är gyllenbrun.
Fyllning:
200-250 gram färsk grönkål (strimlas)
150 gram färska kantareller
5 mellanstora schalottenlökar
1 vitlök * 150 gram riven västerbottenost
3 ägg * 3 dl mjölk * 3 msk klippt gräslök
salt och peppar
Pinjenötter
Gör såhär:
Fräs grönkål först. Sedan lök i en panna och kantareller i en annan. Lägg ner i pajskalet. Vispa ihop ägg och mjölk med salt och peppar. Pressa ner vitlöken. Häll över blandningen. Lägg på riven ost.
Grädda i 200 grader tills smeten "stannat".
Strö rostade pinjenötter ovanpå när pajen är klar.
Lycka till!
|
Så kul, jag satt just och funderade på att jag ska göra en grönkålspaj till julbordet och så dyker ditt inlägg upp! Men snälla vän, var är grönkålen?? Förmodar att man byter ut spenaten mot grönkål. Tack i alla fall för receptet, ska prova det i veckan så jag vet om den passar till mitt julbord.
SvaraRaderaFin kväll på dig!
Kram Eva
Haha du var minsann observant ;-) jag skrev feeel, men står det grönkål som var tänkt.
RaderaUrsäkta och tack för ditt tålamod.
Jag ville bara titta in och säga att Din blogg inspirerar mig så till den milda grad...att jag blir synnerligen uppiggad...och glad.../Lilla gummann
SvaraRaderaMen se där. Tack för de uppiggande orden :-)
RaderaMå fint.