onsdag 31 december 2014

Något nytt väntar...

Ge dig själv tiden att betrakta rosens hjärta och du kommer att blomma.


Något nytt väntar.

Oskrivna blad.

Du är pennan.

Du är penseldragen.

Du är raderna där emellan.


Leta inte.

Bara skapa dig bra ögonblick.

Du är du.

Du är viktig.


Bara du vet.


Allt gott i det nya du skapar.

Se dig själv och människor du möter.

Krama dig själv och andra.


Något nytt väntar.




tisdag 30 december 2014

Nu behöver vi massor av vitaminer


Nu behövs det massor av vitaminer på insidan! Ta de frukter eller bär du har hemma. Har du inget hamsterförråd så får det bli en sväng till butiken.

Blåbär, banan, ingefära, citronskal, naturell yoghurt och honung smakar ljuvligt.

Här toppade jag med blåbär och mango med en touch av myntasocker. Det är väldigt lätt att göra. Jag mixade mynta som jag har hängandes på tork. Det är så lättodlat så kökslandet blev fullt av dem i somras.

Njut av den en god stund. Det är du värd!

måndag 22 december 2014

Lyssnar på tystnaden...



Att möta sig själv. Dagen. Naturen. Människor. Öppna sina sinnen. Bara en sån sak som att höra sina egna hjärtslag. Det är mäktigt!

Det kan vara väldigt skrämmande att lyssna på tystnaden för den som sällan skapar sig tid att reflektera över sin egen plats i livet.

Vem är jag? Vart är jag på väg? Vad är viktigt?

Jag njuter av snöflingor just nu. Det är idag som räknas. Men visst glömmer jag att njuta ibland och låter oron ta för stor plats.

Snart ska jag ta min första skidtur. Det är ett stort ögonblick.

Allt gott till oss alla.



måndag 15 december 2014

Knaprigt saltat knäckebröd


Nu börjar julklapparna ta form. Läckert knäcke som kräver en del bearbetning på bakbordet, men det är värt varenda minut kan jag lova!

Leta fram ett recept på nätet som känns bra. Gör precis som det står eller byt ut till exempel en mjölsort mot någon annan om du inte har precis det som efterfrågas. Jag valde att följa ett spår...för att sedan följa min egen känsla.

 Innan gräddning penslade jag brödet med lite vatten och toppade med en blandning av en hel del frön, som solros, lin, sesam och pumpa. Även helt bovete. Tryck till lite lätt med handen på blandningen. Överst strör du ett gott grovt salt.

Det gäller att ha lite is i magen vid gräddningen. Först är det lugnt, sedan blir det lite gyllenbrunt. Sedan gäller det att se upp så det inte blir mörkbrunt för då har du varit lugn alldeles för länge.

Erkänner att det krävs ett par brända kakor innan gräddningen sitter perfekt.


Låt det svalna på galler.

Sagolikt knaprigt och gott. Någon blir nog glad till jul. Det tror jag faktiskt. 


söndag 14 december 2014

Kom att tänka på min fantastiska syster


Ett ögonblick jag gärna vill minnas. Min syster och jag på en strand vid kanten av Atlanten i en liten by strax utanför Lissabon.

En syster. Min syster. Två systrar. Vi. Hon. Jag. 

Det är en stor känsla att bära på. Blommande året om. Leende mest. Tårögd ibland.

Det är vi. Långt ifrån varandra fågelvägen. Nära bland varma tankar. 

Hon är hon. Det är stort. Jag beundrar henne. Det är stort. Min lillasyster. Så klok.

Ringer henne ibland. När jag tvekar ger hon mig insikten att allt är där det ska vara. Och att allt går att göra. Och att ibland behövs ingenting alls.

Våran resa är gemensam. Våran resa är fri.
En syster. Min syster. Två systrar. Vi. Hon. Jag.

Underbart och fantastiskt. 



Ögonblicken är förevigade av min fantastiska svåger Filipe Balestra.

lördag 6 december 2014

Min goda grönkålspaj


Tycker du om att laga mat? Det gör jag med. Min filosofi är att hitta på det som faller mig in. Jag skapade ett eget recept på grönkålspaj härom dagen. Den blev jättegod! 

Om du hellre äter mat än lagar den så går det att njuta ändå. Be någon in din omgivning göra pajen. Bidrar du till exempel med en flaska rött så kan jag tänka mig att ni njuter av en toppenkväll.


Grönkålspaj med kantareller


Pajdeg
150 gram smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
3 msk konjak 

Blanda ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en form (ca 22 cm diameter). Nagga med gaffel. Grädda pajskalet ca 10 minuter tills det är gyllenbrun.

Fyllning:
200-250 gram färsk grönkål (strimlas)
 150 gram färska kantareller
5 mellanstora schalottenlökar
1 vitlök * 150 gram riven västerbottenost
3 ägg * 3 dl mjölk * 3 msk klippt gräslök
salt och peppar
Pinjenötter

Gör såhär: 
Fräs grönkål först. Sedan lök i en panna och kantareller i en annan. Lägg ner i pajskalet. Vispa ihop ägg och mjölk med salt och peppar. Pressa ner vitlöken. Häll över blandningen. Lägg på riven ost.

Grädda i 200 grader tills smeten "stannat".  

Strö rostade pinjenötter ovanpå när pajen är klar.

Lycka till!






onsdag 3 december 2014

Eftertanke och omtanke



"En stund. Om så bara.

Stilla eftertanke.

Omtanke.


Göra det bäst av allt.

En stund.


Det längsta ögonblicket

och det kortaste".