söndag 31 augusti 2014

Tid för äpplen



Skördetid! Äppelträden är så vackra. Vissa grenar hänger tunga. Jag h
ämtar en korg. Tittar in bland grenarna. Väljer med omsorg. Sätter mig sedan i söderläge med en tidning. Tar en stor tugga. Sött. Saftigt. Mersmak. 

 Jag brukar börja med att göra några pajer. Vi äter upp dem en efter en. Sedan hänger det ändå många äpplen kvar.

Ett bra tips är att skala och skära dem i bitar och lägga dem i frysen. När helst du behöver äppelmos är det bara att ta fram en påse och koka.

Äppeldricka med kanel är mumma! Gör den nu och frys in saften. Till jul plockar du fram den, tappar upp på fin flaska och ställer fram på julbordet.   


Luffarslöjd gillar jag. Den här köpte jag i Gränna får många år sedan.



Den fina regnsamlaren passar bra i kudd- och stenhörnan. Nu har den blivit med äppelkonst. Kreativa stunder är det härligaste jag vet.  Särskilt glad blir jag när det leder till något oväntat.

" Ett ögonblick
och så nästa


en timmes flykt
en dagslända mitt i

möter mörkret
som blir till dagar


så har året gått

från knopp i tvekan
till frukt utan tvivel"








  

fredag 29 augusti 2014

Lavendel och lakan





Verkligen trevligt med en doft av det bästa i sängkläderna.

Själv gjorde jag vattnet när fortfarande lupinerna var i blom...... men har du lavendel som spirar och trivs ännu så passa på att lägga dem i vatten några dagar.

Hos mig är lavendeln i kruka som finast just nu. Den vanliga. Fjärilslavendeln däremot är trött.

 Helt enkelt. Bara så. Noppa blommor. Lägg i vatten. Låt stå under lock några dagar. Sila bort blommorna. Tappa upp på flaskor.

Stryk lite lakan (jag gör det sällan men visst doftar härligt med en strimma av lavendel i näsborrarna.

Tjong färdigt.

Sedan drömmer vi sött.



onsdag 27 augusti 2014

Det flög en korp över mitt huvud


Det flög en korp över mitt huvud. Tumlade runt. Kraxade. Det har aldrig hänt tidigare. Är det ett omen?
 




Just nu läser jag den intressantaste och viktigaste boken jag någonsin mött "Munken som sålde sin Ferrari". Var det därför korpen visade sig? 

Ju mer jag får veta om kraften som bor i mig desto mer kraftfulla blir mina reaktioner. Jag är öppen. Jag är redo för att utveckla mig själv. Jag vill. Jag kan.

De flesta dagarna lever jag. Andra dagar försöker jag överleva.

Känslor är, som tur är, inget statiskt tillstånd utan en färd i ständig rörelse bland olika färgskalor. Sådant är mitt liv.  

Vårdar mig själv, ett steg i taget, en dag i taget, en natt i taget.

Så kan livet se ut. 

Du...jag föreslår att du gör glada saker för dig själv. Njut av dem. Låt dem uppfylla hela ditt väsen. De kommer att vara till stor nytta för dig och speglar sedan av sig på personer i din omgivning. 

Men vad stod det då om korpen? Jag googlade fram detta på en sida; 

"Korp
Skapelse, magi, upplysning

Korpen är sedan urminnes tider förknippad med kraftfull magi och varsel (omen). 

Alaskaindianerna anser att korpen är en hjälte i sin egenskap att hjälpa människor. 

Korpen symboliserar också natten, den tid man ska vila sig för återhämtning och inta budskap i drömmarna".

måndag 25 augusti 2014

Så blommig augusti

Rudbeckia Magnus Solhatt

Sommaren är faktiskt ännu. Jag njuter. Det blommar.

Vore så roligt om du  ville följa med på en liten augustivandring i min trädgård här och nu...
 
...och så den vita sorten


Kaprifol 


Bloddroppar


Tovsippa


Höstöga


Har jag glömt namnet? Ja, det har jag visst...


New Dawn


Krolliljan...färdig för länge sedan


Gott och blandat... Isop, alunrot, solhatt


Hortensia


Rosenflockel


Näva

Tovsippa knopp - vill så mycket


Minisolros - hög, smal, nätt

Det var några av mina blommiga ögonblick. Tack för din stund här hos mig. 

söndag 24 augusti 2014

Handdukar på stege i badrummet


Ni vet när den slår ner....ja inte åskan alltså, utan en idé. Ligger där och puttrar i sinnet. Såhär? Sådär? Ja, det blir bra! Tänker man. Tänker jag.

Vårat badrum blev nytt förra året. Vi dröjde med att borra upp hängare till handdukar. Det är ju inte bra att borra för mycket i kakel, sägs det. Sen dröjde det lite till. Och jag började känna mig frustrerad.

Nu har det gått många fler dagar sedan dess. Men så slog idén ner i mig för någon vecka sedan. Och igår gjorde jag den.....stegen som handdukarna numera hänger på. Nada borrhål i kaklet dessutom.

Ja, jag är faktiskt väldigt nöjd. Den var enkel att göra och rätt unik, tror jag. 


WG som i Wera Göransson, min farfars mor. Visst gör den sig fint på stegen?


Sett från toastolen, om jag så säger.


Krokarna fyndade jag nyss på en härlig butik vi har i stan. Eller rättare sagt, hade. För när jag köpte dessa var det utförsäljning. Synd. Men jag är glad över krokarna, som gjorde sig bra på stegen. 




Ville så gärna ha en lykta hängande på stegen. Eftersom jag inte hade någon över här hemma gjorde jag om en syltburk. Blev bra det med, eller hur?

Har du haft någon ide som slagit ner som en blixt från en klar himmel?


fredag 22 augusti 2014

Kakfrossa på blåbär och citroner



Blåbär stora som hallon! Precis så var det när jag plockade senast. Har hittat ett ställe i en skogsglänta nära hemma. Kan cykla dit. Det kallar jag livskvalitet!

Är ibland bakerska hos Eija på Norrfrid Gårdsbutik. Det är en ääääära att få hjälpa till där bland allt det vackra.

En dag när jag stod i köket på Norrfrid kom jag på ett bra recept på blåbärssnittar. Jättegoda! Som gjorda på ett kafferep.


Hämta blåbär från skogen eller frysen (tina). Sockra dem. Strö lite potatismjöl över blåbären och vänd ner. Finessen med detta recept är att bären ska vara hela. Så krossa dem alltså inte. Sockra så det känns bra, men inte föööör sött.

Gör en mördeg.

Jag brukar ta cirka

200 gram smör
4-5 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
Lite vaniljsocker

Det var allt

Knåpa ihop degen. Vila behövs inte om du inte är sugen på att baka precis när det är värmebölja. Så blev det för mig i juli. Skulle du hamna i det läget gör du klokast i att låta degen ligga i kylen en stund för att sluta svettas.

 Forma 3-4 längder på en plåt. Platta till lite och gör en skåra i längderna. Fyll nu med rikligt av blåbärssylten. Tryck ihop varje längd lite grann.

Grädda tills degen börjar bli gyllenbrun i kanterna. Tror det brukar ta ca 25 minuter på 200 grader vanlig ugn. 175 grader varmluft.

Låt svalna.

Gör snittar på snedden. Låt svalna helt. Innan servering pudrar du på generöst med florsocker.

Voila och se resultatet nedan!





Ernst, han kan han!  Och min bästa Hanna...och så jag!

Alla har vi gjort och njutit av de gudomliga snittarna med citronmarängsmet, som Ernst knåpade ihop i ett av säsongens "Sommar med Ernst".

Jag säger bara - gör dem - ät dem - gör dem igen och ät ännu fler! Ja, du kan passa på att bjuda nära och kära också när du ändå håller på.





Citronmarängsnittar och kaffe ur en mungod kopp. Visst blir kropp och själ glad?!



Pistagenötterna blir verkligen pricken över i:et! 


Kanske just dess två godingar kommer att göra ditt nästa kaffekalas till en extra trevlig fest.

Lycka till!

fredag 15 augusti 2014

Höstögon och aloe vera

Höstögon

Intet öga torrt efter ett stilla sommarregn. Naturens under, som pärlor glimmande på tunna tunna grenar. Det är så lätt att leva ögonblick som dessa.


 

Rent vatten behövs överallt. I naturen. I oss. 

Den fuktiga sommarluften har varit som balsam för huden och sinnet. 

Vill gärna spara känslan för evigt...men nu drar hösten in.

Jag har hittat en vän som kommer att fortsätta göra huden glad. 91% aloe vera gel på tub är namnet. 

Tycker nästan att jag känner hur den blivit spänstigare. Jo, men visst har den?! 

Givetvis är känslan en kombination av inre och yttre faktorer...

för är dina tankar lätta att bära, så färgar det av sig på allt annat som är du. 

Vad får dig att blomma? Sök upp det. Välj det. Lev i det. 

Våga vara du fullt ut och hela ditt universum kommer att blomma - i dig och i möte med andra.

Med denna tankekraft och en tub med aloe vera känner jag att hösten kommer att bli fin, finare, finast.

 


tisdag 12 augusti 2014

Mitt ätliga gröna...



 Tack tack tack! Med en god mix av hårt arbete och ekofröer har vi fått fart på precis allt i den nyanlagda köksträdgården. 

Extremvärmen och mycket vattning har såklart hjälpt till en hel del.

I år har vi semestrat i det egna landskapet. Förutom massor av vackra ögonblick och god mat har vi ju kunnat följa växternas framfart här hemma. Det har varit och är showtime!

Äter. Njuter. Förundras. Känner lycka. Så enkelt det kan vara. Och lyxigt!

Välkommen in i mitt ätliga gröna...

Frodiga och röda som få. Wokar dem gärna. Och lägger in en del i lag.


Blasten är cirka 50 centimeter hög, men fortfarande finns det utrymme för att växa mer neråt...för palsternackorna alltså. 



Morötterna är jättefina!. Och ska jag vara ärlig så har jag aldrig lyckats så bra något år. Hurra igen för de förhöjda odlingsbäddarna! Det slitet var värt varje sekund (tycker kanske inte sambon som tvingades snickra ihop dem).


Vackert ögonblick. Rotsaker i loppisfynd.  



Fascinerande växt den här bönan som heter bonde före böna... Förra året upptäckte jag aldrig att i skalet så fanns ett till skal. Men i år ramlade polletten ner. De blev tusen gånger saftigare utan inre skalet. Blir mer av dem nästa säsong kan jag lova mig själv redan nu.

Tips! Stek dem lite lätt i rapsolja. Krydda med havsalt. Smakar underbart!


Sockerärtor frasar så härligt när man äter dem. Rakt upp och ner. På plats. 



I kryddbädden växer det så jag inte hittar fram till allt jag ska ha. Men dragonen drog åt vänster ut över plattorna. Tur det idag när jag skulle ha den i en ljummen potatissallad till rimmad fläderkyckling. Det var så gott så receptet kommer jag att berätta om i ett inlägg framöver. Håll utkik! 


De är ju så goda! Blir många nu. Tackar en instakompis (du vet vem du är ;-) som tipsade mig om att lägga in och ha till allt möjligt och bland annat pastejmackor. Mums! 


Många solar som solar sig blev det tillslut. På rad i en av bäddarna som är fem meter. Alla blickar mot söderläge...utom en. Så det kan bli.

God sensommar!


söndag 10 augusti 2014

Jordgubbar och rabarber - en lyckad kombo


Får jag lov att presentera världens godaste giftermål! Har ni inte provat att göra rabarber och jordgubbssaft så är det dags nu. Smaken är underbar och gör vem som helst på gott humör.

Rabarberna är ju rökta denna årstid egentligen.....träiga alltså och helt odugliga i till exempel en paj. Men som just saft går det ju bra. Fyndade en Saftmaja på loppis får många år sedan, som funkar jättebra.  



Den här gången fick jag tre liter färdig saft. Jag föredrar att ta mindre mängden socker, som anges i recepten. Lite sötsyrligt är min melodi.

Att hälla upp på vackra flaskor är ju halva nöjet. En del av saften fryser jag alltid in.
Det är så härligt att ta fram under årstider då inget växer och frodas i trädgården. Då känns det extra lyxigt. Och så får man en smak av sommaren mitt i vintern eller hösten eller när man nu väljer att frossa.

 Bra att tina till födelsedagar och andra trevligheter såklart. Har inte provat, men nog skulle den även passa till att spetsas i en sommardrink. Det ska jag ta och testa medans värmen fortfarande är kvar. Och har jag hört rätt så ska sommaren hålla i sig ända in i oktober. Det ser jag fram emot.

Må fint. Smaka gott och bli glad!  

torsdag 7 augusti 2014

Bland rost och rosor



och plötsligt blev jag stående bland rost och rosor

värmen har gjort min enda New Dawn så stolt och sprudlande

...så här står jag och står

bland helande doft och tänkta tankar


ler smått

blir varm i hjärtat

vänder kinden mot solsidan

i många minuter


just så

att förundras

mitt i ett andetag